Kolmas ulottuvuus avaa ennen näkemättömiä maailmoja

YLEn Dokumenttiprojekti alkaa tarjota Internetissä laajasti dokumenttielokuvia eri puolilta maailmaa. Uuden nettisivuston tarkoituksena on avartaa suomalaisten maailmankuvaa ja tarjota uudenlaisia näkökulmia.

kulttuuri
KOlmas ulottuvuus ohjelman tunnus.

Viime vuonna suomalaisilla TV-kanavilla esitettiin lähes 2000 elokuvaa. Niistä suurin osa oli Yhdysvalloista ja Euroopasta. Esimerkiksi afrikkalaisia elokuvia oli vain kolme, nekin kaikki länsimaistuneesta Etelä-Afrikasta.

Suomessa suva, marokkolaisyntyinen dokumenttiohjaaja Mohamed El Aboudi pitää suomalaisten televisiokanavien maailmankuvaa kapeana.

- Ongelma ei rajoitu pelkästään arabimaihin tai kehitysmaihin, vaan emme Suomessa oikein edes seuraa, mitä tapahtuu Etelä-Euroopassa, Espanjassa, Kreikassa, Italiassa. Kaikki nuo Välimerenmaat, niitä ei ole!, ihmettelee El Aboudi

- Suomalaiset katsovat paljon amerikkalaisia elokuvia. Onko suomalaisilla sitten jotain yhteistä amerikkalaisten kanssa? Ei , mutta amerikkalaiset osaavat hommansa. Ja homman nimi on mainonta, mainonta, mainonta!

Dokumentteja sodista ja poikkeavuuksista

Käynnistäessään uutta nettipalveluaan Dokumenttiprojekti teki selvityksen suomalaisilla TV-kanavilla nähdyistä elokuvista.

Dokumenttipuolella tarkastelussa oli 10 dokumenttiohjelmapaikkaa YLEltä, TV3:sta, Neloselta ja JIM:ltä. Selvityksen sisältyi kaikkiaan yhteensä vajaat 600 dokumenttia. Niistä vain noin 100 oli kuvattu USA:n ja Euroopan ulkopuolella.

YLEn ja kaupallisten kanavien ero oli selvä. Kaupallisilla kanavilla nähtiin hyvin vähän Euroopan ja USA:n ulkopuolella kuvattuja dokumentteja. Elokuvat käsittelivät usein poikkeavuutta (kuten moniraajaisia lapsia), luonnonkatastrofeja ja rikollisuutta.

YLE omaa luokkaansa

YLEn dokumenttitarjonta oli selkeästi monipuolisempaa. Uutiskriteerien tapaan valtaosa dokumenteista oli kuitenkin kriisi- tai ongelmakeskeisiä (Afganistan, luonnonvarat, ilmastonmuutos), mutta mukana oli myös tarinankerronnallisia, ihmisten elämästä kertovia dokumentteja.

- Juuri tästä syystä tarvitaan julkisen palvelun yleisradioyhtiöitä. Onhan suomessakin Yleisradion ohjelmisto rakenteeltaan ihan erilainen kuin kaupallisilla kanavilla, myös alkuperämaiden osalta. Se vaatii tietysti toimituspolitiikkaa, sitä että joku haluaa tehdä jotain, sanoo Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikön johtaja, Heikki Hellman

Rohkeutta valintoihin, tietoa katsojille

Dokumenttiprojektin tänään järjestämä keskustelutilaisuus pyrki selvittämään missä maailma televisiossa luuraa. Kanavien vallankäyttäjiltä toivottiin rohkeutta tarttua tuntemattomaan.

Dokumenttiohjaaja Mohamed El Aboudi ei ihmettele, että katsojilla on ennakkoluuloja täysin tuntemattomia elokuvia ja niiden tekijöitä kohtaan. Hämene mielestään kanavien tulisi esitellä elokuvia ja erilaisia kulttuureja siten, että tietoisuus kasvaisi.

- Esimerkiksi Ranskassa kerrotaan tulevista ensi-iltaelokuvista jo hyvissä ajoin. Niiden tekijöitä haastatellaan keskusteluohjlmissa ja elokuvan maailmaan tutustutaan. Silloin katsojat tietävät heti, että, ahaa, nyt tulee se leffa, josta niin paljon jo puhuttiin.

- Suomessa peesataan muita maita ja katsotaan maailmaa valtavirran näkökulmasta. Siitä tulee turvallinen ja mukava olo. Se on kuitenkin lopulta hyvin vaarallista, eikä ole mitään syytä, miksi toimimme noin. Tietoa on saatavilla kaikkialla, kaikkialla!, puuskahtaa ohjaaja El Aboudi.

Perjantaista alkaen Dokumenttiprojektin laajan kolmasulottuvuus.fi nettisivuston kautta voi katsoa globaaleja dokumentteja ja perehtyä niiden taustoihin. Hanketta ovat olleet rahoittamassa YLEn lisäksi Ulkoministeriö ja Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus, Avek.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Puukka