1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lainanmaksajan hymyvuodet ovat kohta ohi

Lyhyet markkinakorot ovat nousseet viime päivinä ripeästi heijastellen ensi viikolla luvassa olevaa Euroopan keskuspankin koronnostoa. Matalimmillaan markkinakorot olivat lähes tarkalleen vuosi sitten. Halpojen korkojen ansiosta asuntolainan takaisinmaksu ei ole ollut yhtä edullista vuosikymmeniin.

Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

Vuoden 2008 lokakuussa kolmen kuukauden ja vuoden euriborit olivat korkeimmillaan 5,5 prosentin tuntumassa. Iski maailmanlaajuinen rahamarkkinakriisi ja korot rysähtivät alas vajaassa 1,5 vuodessa.

Viime vuoden maaliskuun 30. päivä vuoden euribor oli alimmillaan 1,211 prosenttia ja 31. päivä kolmen kuukauden euribor 0,634 prosenttia.

Niin halpaa, että hymyilyttää

Alkoivat lainanlyhentäjän hullut kuukaudet, jollaisia ei oltu ennen koettu. 90-luvun lamavuosina kotitalouksilla meni 10 prosenttia käytettävissä olevista tuloistaan pelkkiin lainakorkoihin. Viime vuonna vastaava osuus oli noin 2,5 prosenttia, vaikka velkakanta on kasvanut.

- Korkomenot ovat olleet jopa pienemmät kuin kertaakaan vuodesta 1975, josta näitä tilastoja on tehty. Lyhennyksetkin ovat selvästi pienemmät kuin joskus 80-luvun lopun kriisivuosina, koska laina-ajat ovat noin kaksinkertaiset verrattuna menneisiin vuosikymmeniin, sanoo Sampo Pankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila.

Inflaatiopelot nostavat korkoja

Vuodessa lyhyet korot ovat nousseet hiljalleen niin, että kolmen kuukauden euribor on lähes kaksinkertaistunut tasolle 1,2 prosenttia ja vuoden euribor rikkonee kahden prosentin rajan tällä viikolla. Nousun taustalla on odotus Euroopan keskuspankin (EKP) ohjauskoron nostosta ensi viikolla.

- Nyt on entistä selvempää, että Euroopan keskuspankki lähtee nostamaan korkoa hiljaksiin, koska se pelkää inflaatiota, Lauri Uotila toteaa.

Hän ennustaa, että vuoden euribor nousee vuoden loppuun mennessä noin 2,6 prosenttia. Kolmen kuukauden euriborin nousua hillitsee EKP:n pankeille edelleenkin tarjoama erikoisrahoitus. Toisaalta korkojen nousu voi myös tyssätä uuteen kriisiin.

- Jos Euroopan valtioiden velkaongelmat kärjistyvät myöhemmin tänä vuonna, niin se voi pysäyttääkin tämän koronnousun. Siinä mielessä ei ole takuuvarmaa, että korkotaso nousisi monta vuotta, aprikoi Uotila ennustamisen vaikeutta.

Suojaa kiinteistä koroista

Korkojen nousulta voi suojautua sitomalla lainansa esimerkiksi kiinteisiin viiden tai kymmenen vuoden korkoihin. Ne olivat alimmillaan viime kesänä, mutta Lauri Uotilan mukaan ovat kyllä edelleenkin aivan kelvollisella tasolla.

- Kyllä nytkin tilanne on vielä se, että jos hermoilee ja budjetti on tiukalla, että ei ole joustoa ja pystyy aina vain samansuuruiseen lainanhoitoerään, niin silloin olisi järkevää sitoa ainakin osa asuntolainasta kiinteisiin korkoihin, Uotila neuvoo.

Seuraava Euroopan keskuspankin korkokokous on ensi viikon torstaina.