Koe uusi yle.fi

Halonen lupaa Suomen tukevan Turkin EU-jäsenyyttä

Turkissa virallisella vierailulla oleva presidentti Tarja Halonen sanoo Suomen tukevan vahvasti Turkin pyrkimyksiä päästä Euroopan unionin jäseneksi. Halosen mielestä liittymisajankohtaa tärkeämpää on se, millaiseksi Turkin ja EU:n välinen suhde muodostuu. Halonen katsoo myös, että EU:n on selvitettävä jäsenyyden vastustuksen syyt.

Ulkomaat
Tasavallan presidentti Tarja Halonen.
Yle

Halonen ja Turkin presidentti Abdullah Gül vastaanottivat aamupäivällä Ankarassa kunniakomppanian. Turkin ja Suomen kansallislaulujen lisäksi tilaisuudessa kuultiin 21 tykinlaukausta.

Presidenttien kahdenväliset keskustelut painottuivat Turkin EU-jäsenyysneuvotteluiden lisäksi Turkin ja Suomen kahdenvälisiin kysymyksiin.

Halonen vertasi tiedotustilaisuudessa Turkin EU-pyrkimyksiä avioliiton solmimiseen.

- Nyt ei ole tärkeintä, milloin häät eli Turkin EU-jäsenyys toteutuu vaan se, millainen tästä avioliitosta eli Turkin ja EU:n välisestä suhteesta on tulossa, Halonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Halonen sanoi myös, että EU:n sisällä on selvitettävä, miksi jotkut maat vastustavat Turkin EU-aikeita.

Turkin presidentti Abdullah Gül toivoo, että Turkista tulee eräänlainen inspiraation lähde muille muslimimaille.

- Turkin ei pidä olla mikään mallimaa muille maille, mutta muslimaat voivat ottaa opiksi Turkin eurooppalaisista oikeuksista ja vapaista markkinoista, presidentti Gül totesi Ankarassa.

Halonen tapaa iltapäivällä Turkin parlamentin puhemiehen. Huomenna Halonen matkustaa Kaakkois-Turkin kurdialueelle.

- Olen iloinen siitä, että pääsen näkemään todellisen, pääkaupungin ulkopuolisen Turkin, Halonen kertoi tiedotustilaisuudessa.

Halonen tapaa kurdialueella paikallista johtoa. Presidentti tutustuu myös vedensaantiin liittyvään projektiin, jolla yritetään parantaa alueen elinoloja. Halonen vierailee naisten ja lasten tukikeskuksessa ja pitää puheen Harranin yliopistolla.

Turkin presidentti vieraili Suomessa lokakuussa 2008.

Lähteet: YLE Uutiset