Ruotsi lähettämässä hävittäjiä Libyaan

Ruotsin hallitus on esittänyt enintään kahdeksan Jas Gripen -hävittäjän lähettämistä Libya-operaatioon. Nato esitti aiemmin tänään Ruotsille pyynnön osallistumisesta.

kansannousut
Saab JAS 39 Gripen lennossa takaapäin kuvattuna.
Johan Nilsson / Scanpix / EPA

Lisäksi Ruotsi on osallistumassa operaatioon Hercules-kuljetuskoneella ja tiedustelukoneella. Ruotsin joukon vahvuuden on tarkoitus olla noin 130 henkilöä, kertovat ruotsalaiset tiedotusvälineet.

Operaation on tarkoitus kestää enintään kolme kuukautta ja maksaa enintään 200 miljoonaa kruunua eli noin 22 miljoonaa euroa. Ruotsin valtiopäivät vahvistaa Ruotsin osallistumisen myöhemmin. Käsittely kestää näillä näkymin perjantaihin. Pääministeri Fredrik Reinfeldtin mukaan koneet voivat lähteä matkaan pian päätöksen jälkeen.

Ruotsi on rajannut pois koneittensa osallistumisen maassa olevien libyalaisjoukkojen vastaisiin hyökkäyksiin. Koneet osallistuvat vain lentokieltoalueen valvontaan.

Nyt tehty ratkaisu on hyvin harvinainen. Ruotsissa on muisteltu, että tämä on ensimmäinen kerta sitten Kongon sodan 1960-luvun alussa, kun Ruotsin ilmavoimat osallistuu tällaiseen YK-operaatioon.

Lähteet: YLE Uutiset, AP