1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Suomalaiset syyllistävät diabeetikkoja

Yli puolet suomalaisista ei pidä kakkostyypin diabetesta vakavana sairautena, selviää tuoreesta suomalaisten diabetesasenteita ja -tietoja mitanneesta tutkimuksesta. Lähes kaksi kolmasosaa vastaajista uskoo, että kakkostyypin diabeteksesta voi parantua. Lähes puolet piti sitä elintasosairautena.

Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kakkostyypin diabetes puhkeaa yleensä aikuisiällä. Neljä kymmenestä tunsi perintötekijöiden vaikutuksen sairauden puhkeamiseen.

- Asenteet diabetesta kohtaan ovat melko jyrkkiä ja syyllistäviä, sanoo asiantuntijalääkäri Sari Mäkimattila tutkimuksen teettäneestä lääkeyhtiö Novo Nordisk Farmasta.

Prosentti suomalaisista, joilla ei ole todettu diabetesta, epäilee kuitenkin sairastavansa sitä. Todellisuudessa joka kymmenes suomalainen sairastaa kakkostyypin diabetesta tietämättään.

Runsaat 40 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että diabetekseen saa Suomessa tehokasta hoitoa potilaan varallisuudesta riippumatta.

Tutkimuksen teki helmikuussa tutkimustoimisto IROResearch Oy. Siihen osallistui 1 000 alle 75-vuotiasta täysi-ikäistä suomalaista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Novo Nordisk Farma ja Suomen endokrinologiyhdistys ovat aloittaneet Plus 10 -kampanjan, jonka tavoitteena on auttaa diabeetikoita saamaan hyvää hoitoa. Diabeetikoiden hoitoon menee nykyisin terveydenhuollon määrärahoista 15 prosenttia. Suurin osa kuluista syntyy diabeteksen aiheuttamista sairauksista, jotka voitaisiin ehkäistä hyvällä hoidolla.