Japaniin virtaa rahaa ja Crocs-kenkiä

Japanin ydinturmariskin varjoon jäänyt humanitäärinen katastrofi on koskettanut lahjoittajia ympäri maailman. Japanissa kuolleiden omaisia sekä satoja tuhansia kotinsa menettäneitä on autettu rahankeräyskonserteilla, miljoonasekeillä ja esimerkiksi 100 000 merkkikenkäparin lähetyksellä.

Jalkinevalmistaja Crocs kertoi tiistaina suosittujen muovikenkiensä massiivisesta lähetyksestä tuhoalueelle.

Valtiot ovat myös irrottaneet rahaa Japanin avuksi. Suomi kertoi eilen puolen miljoonan euron käteisavustuksesta. Yllättävämpiin avuntarjouksiin lukeutuvat Pohjois-Korean tarjoamat puoli miljoonaa dollaria sekä afrikkalaiselta kehitysmaalta Gabonilta liikenevät miljoona dollaria.

Kansalaislahjoituksia vaikkapa pelkästään yhdysvaltalaisten järjestöjen kautta on kanavoitunut lähes 150 miljoonaa dollaria.

Maailman raharikkaat ovat näyttäneet esimerkkiä jättimäisillä henkilökohtaisilla lahjoituksilla. Suurimmat sekit ovat tiettävästi allekirjoittaneet Hollywood-näyttelijätär Sandra Bullock ja muusikko Gwen Stefani, jotka kumpikin antoivat maanjäristyksen ja tsunamin tuhoalueelle miljoona dollaria.

Japanin katastrofissa on kuollut ainakin yli 11 200 ihmistä. Maan hallituksen mukaan tuhojen korjaus maksaa arviolta 310 miljardia dollaria eli 220 miljardia euroa. Luonnonkatastrofi olisi tämän arvion mukaan tilastoissa maailmanhistorian kallein.