1. yle.fi
  2. Uutiset

Kesäfestivaalien talous näyttää hyvältä

Tulevan kesän festivaalien talousnäkymät vaikuttavat hyviltä. Rahoituksia ei ole leikattu, ja rahaa on tullut valtiolta tapahtumille jopa lisää. Tapahtumiin odotetaan myös runsaasti yleisöä, sanoo festivaalien kattojärjestön Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla.

kulttuuri
people sitting in park
YLE

Suomalaisten festivaalien taloustilanne on tällä hetkellä hyvä, kertoo Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla.

- Valtion festivaalituet julkistettiin juuri. Rahaa on miltei puoli miljoonaa euroa enemmän kuin aiemmin. Tämä jakautuu toki usean festivaalin kesken, mutta on hyvä signaali, että varsin monella festivaalilla on nyt enemmän valtion rahaa käytössä kuin aikaisemmin, Amberla sanoo.

Amberla muistuttaa kuitenkin, että valtion tuet kattavat vain keskimäärin 9 % festivaalien kaikista kuluista.

- Oletus on se, että yleisö liikkuu ainakin yhtä paljon kuin viime vuonna, luultavasti enemmänkin, Amberla sanoo.

Maailma kylässä -festivaali saa tulonsa näytteilleasettajilta

Yksi yleisön suosimista tapahtumista on helsinkiläinen Maailma kylässä -festivaali. Sen pääjärjestäjä on Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ja pääyhteistyökumppaneita muun muassa ulkoasiainministeriö, EU-komissio, Metro-lehti ja Helsingin seudun liikenne.

Rahoituksessa ei ole ollut suuria muutoksia, kertoo festivaalituottaja Kai Artes.

- Meillä on noin 400 näytteilleasettajaa, jotka muodostavat suuren osan meidän tuloista. Meillä on ollut jo useamman vuoden se tilanne, että tulijoita olisi enemmän kuin voimme ottaa. Tänä vuonna meillä on näytteilleasettajia ennätysmäärä, eli festivaali on suositumpi kuin koskaan. Odotuslistalla on 50-60 järjestöä, Artes sanoo.

Lastenteatterifestivaali kerää rahaa kaupungilta, ministeriöltä ja taidetoimikunnalta

Työväen Näyttämöiden Liitto järjestää Kansainvälistä Lasten Teatteritapahtuma Kuulasta. Kuulas kokoaa yhteen sekä ammatti- että harrastajateattereita, kertoo toiminnanjohtaja Eeva-Sisko Artell.

- Suurin avustukemme tulee Kouvolan kaupungilta. Myös opetus- ja kulttuuriministeriö antaa avustuksen. Vuosikohtaisesti saamme pieniä avustuksia esimerkiksi alueelliselta taidetoimikunnalta tai joltakin yhtiöltä.

Kuulaksella on kävijöitä runsaat 5 000.

- Pääsylipputulomme ovat kohtuulliset, sillä lippujemme hinnat suhtkoht alhaiset. Toivoisimme, että perheet voisivat tulla katsomaan esityksiämme, Artell kertoo.

Kuulas tarjoaa myös ilmaista teatteritaidetta.

- Meillä on parikymmentä vuotta ollut perinteenä katuteatteriesityksiä. Ne ovat yleensä olleet ulkomaisia ammattiteattereita. Näistä tulee vain kuluja, muttei lainkaan pääsylipputuloja.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Marija Skara

Lue seuraavaksi