Syöpä lyhentää eteläsavolaisten elinikää

Syöpä lyhentää Etelä-Savossa elinikää enemmän kuin maassa keskimäärin. Tulos voi kertoa siitä, että hoitoon hakeudutaan muuta maata huonommin tai hoitoon pääsy on vaikeampaa, sillä syöpää ei esiinny maakunnassa muuta maata enemmän.

syövät
Hiljaiseloa Hirvensalmen terveyskeskuksessa.
YLE Kalle Pallonen

Niin sairaanhoitopiirissä kuin alueen kunnissa on huolestuttu väestön menetettyjä elinvuosia kuvaavan PYLL-indeksin tuloksesta.

Hirvensalmelaisen Rauha Turusen kaltaisten harteilla lepää tilastojen kaunistaminen. 82-vuotias puuhanainen on erikoissairaanhoitajan työstä eläkkeelle jäätyään ottanut asiakseen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen.

Indeksi ei hätkäytä

Rauha kiertää eri tilaisuuksissa puhumassa työn, levon ja virkistäytymisen tasapainosta, eikä hätkähdä sitä, että indeksi osoittaa nimenomaan hirvensalmelaisten menettäneen paljon elinvuosia syövän, verenkiertoelinsairauksien ja alkoholin takia.

- Ihmisessähän on sekä terve puoli että sairas puoli. Pitää tukea sitä tervettä puolta ja hoitaa sitä sairasta puolta.

Vielä ei tiedetäkään, onko PYLL-indeksin tuloksista syytä Etelä-Savossa tosissaan huolestua. Nyt selvitetään, onko esimerkiksi mammografiaseulontoihin osallistumisessa, hoitoonpääsyssä tai jopa seulontojen laadussa ongelmia.

Syöpärekisteri selvittäää asiaa

- Tarkempaa tietoa minulla ei ole, onko alueen syöpäseulonnoissa ollut hankaluuksia, mutta Suomen Syöpärekisteri selvittää asiaa paraikaa ja sieltä varmasti tulee vielä tämän vuoden puolella,tietoa siitä, minkälaiset ne erot syöpäseulontojen osalta on, sanoo sairaalajohtaja Jari Välimäki Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä.

- On syytä myös muistaa se, että näissä tutkimuksissa näkyvät muutokset ovat aiheutuneet 10-15 vuotta sitten tehdyistä ratkaisuista, ei suinkaan tämän hetken ratkaisuista.

Asia pöydälle perusteveydenhuollossa

Suomen Syöpärekisterin tietojen mukaan seulontoihin on kuitenkin Etelä-Savossa osallistuttu aktiiviisesti jo pitkän aikaa.

Selityksiä tilastolle onkin näillä näkymin haettava muualta. Asia nostetaan pöydälle lähiaikoina varsinkin perusterveydenhuollossa:

- Nämä hoitopolut otetaan puheeksi ja katsotaan nämä indeksit, että onko niiden suhteen mitään tehtävissä, sanoo Hirvensalmen perusturvajohtaja Riitta Manninen.

Mammografia vaihtui kumisaappaisiin

Pohdittavaa on jatkossa siinäkin, mihin ikäluokkiin seulonnat kohdistetaan. Kun ei enää kuulu seulontojen kohdeikäryhmään, voi raha nousta ratkaisijaksi.

- Mietin, että kävisinkö mammografiassa vai ostaisinko kumisaappaat. Ajattelin, että kumisaappaita ainakin tarvitsen, Rauha Turunen sanoo.