1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Omakotitalon kustannusarvio menee usein metsään

Unelmatontti löytyi Korpilahdelta Kotamäestä. Sille pitää tietenkin saada talo ja mielellään aika valmiina. Valmistalo avaimet käteen -periaatteella, siis. Yhteishintaa tontilla ja talolla on 181 900 euroa. Edullinen tapa saada ihan ikioma koti ihan ikiomalla tontilla. Vai onko sittenkään?

Kuva: YLE Keski-Suomi

- Kuulostaa edulliselta mutta vaikuttaa siltä, että jotain on jäänyt pois, analysoi asuntopalvelujohtaja Lasse Tiainen Keski-Suomen Osuuspankista.

Pankeissa tällaisiin vajailta vaikuttaviin kustannusarvioihin törmätään sangen usein. Lasse Tiaisen mukaan yksi syy epärealistisiin odotuksiin on talopakettien markkinointi.

- Markkinoinnissa eräs keino on se, että tuodaan edullinen hinta eräänä houkuttelutekijänä esiin, jotta saataisiin omalle talotyypille mahdollisimman paljon huomiota, Tiainen kertoo.

Joka kolmas rakentaja joutuu Suomessa palaamaan pankin ovelle sen jälkeen, kun rakentaminen on alkanut. Parhaassa tapauksessa kyse on muutamista tuhansista euroista, mutta tavatonta ei ole sekään, että lisälainaa tarvitaan kymmeniä tuhansia euroja.

Teen itse = säästän?

Ensimmäinen sudenkuoppa, johon kokematon talonrakentaja yleensä tippuu, on talopaketin sisältö. Ollaanko ostamassa muuttovalmista taloa vai esimerkiksi sellaista pakettia, johon keittiön ja kylpyhuoneen kalusteet tai peltikatto ostetaan erikseen?

Toinen hintahankaluus liittyy työn määrään. Jokainen tee-se-itse-mieshän uhoaa rakentavansa itse, kunhan vaan lautakasa tontin reunalle saadaan mutta todellisuus voi olla hyvinkin toisenlainen.

- Kun on kysessä sellainen hanke, jossa rakentajalla on mahdollisuus osallistua itse töihin, on aika tyypillistä, että hieman yliarvioidaan oman työn vaikutus rakennuskustannuksiin. Esimerkiksi 10 prosentin vaikutus kustannuksiin vaatii jo hyvin merkittävää työpanosta, Tiainen laskee.

Höttöistä hiekkaa vai kovaa kalliota?

Rakennusprojekti lähtee tietenkin käyntiin huolellisesta suunnittelusta. Esimerkiksi maaperäkartoitus on tarpeen, vaikka viereisille tonteille olisikin jo rakennettu. Vaikka naapurin tontti olisi ollut lähes rakennusvalmis, voi viereisellä tontilla odottaa pienen hiekkakerroksen alla ikävämpi yllätys, kuten vaikkapa jämäkkä peruskallio. Ja kappas, hinta pompsahti heti.

- Pitää selvittää tontin pohjan ominaisuudet, onko tarvetta tukea, onko maaperä joustavaa tai heikkoa, tarvitaanko jopa louhintaa. Kun tällaista talopakettia lähdetään rakentamaan, on hyvin tyypillistä, että rakennuttajalta edellytetään sitä, että tontti on hiekkapatja perustettu. Ja lisäksi sitten tulevat ne varsinaiset talon perustukset, Tiainen listaa.

Esimerkkitalomme kohdalla perustuskustannukset on sangen helppo laskea, ainakin suurinpiirtein.

- Tyypillisen valmiusastetodistuslaskelman mukaan voisi arvioida, että se on noin 12-14- prosenttia kokonaiskustannuksista. Jos siis kokonaiskustannusarvio on reilut 200 000 euroa, saadaan summaksi noin 20 000 - 25 000 euroa, laskee Tiainen.

Ja loppusummaksi saadaan...

Ja sitten tulevat ne liittymät ja kunnallistekniikka. Sähkö-, vesi- ja jätevedet sekä mahdollinen kaukolämpö. Karkeasti laskien esimerkkitalomme osalta nämä kustannukset ovat noin 10 000 euroa. Eli talo, tontti, perustuskustannukset ja liittymät yhteensä 216 900 euroa.

- Sitten tullaan pihoihin ja mahdollisiin ulkorakennuksiin. Karkeasti voi laskea, että niiden osuus on noin 7 - 10 prosenttia kokonaiskustannuksista eli tässä tapauksessa reilu kymppitonni, Tiainen toteaa.

Jos pihatöihin siis varataan 15 000 euroa, päädytään loppusummaan 231 600 euroa. Ja kun tähän lyödään päälle 10 000 euron sisustuskulut, kuten huonekalut, verhot ja muu rekvisiitta, saadaan talon hinnaksi 241 600 euroa. Eli aika paljon enemmän kuin tuo alussa esitelty hinta 181 900 euroa.

- Jos yllätystä tontin perustamisessa ei tule ja kun nämä summat on laskettu aika varman päälle, niin tällä laskelmalla uskaltaisin lähteä hanketta viemään eteenpäin, ynnäilee Tiainen.