Hyppää sisältöön

Sähköautojen huoltoon tarvitaan päteviä asentajia

Opetushallitus on käynnistänyt vuoden alussa projektin, jossa tehdään sähkö- ja hybriditekniikkaan koulutusmateriaalia ja tutkitaan samalla koulutuksen laadun kehittämistä. Kajaani haluaa olla yksi ensimmäisistä paikkakunnista, missä koulutetaan sähköautoihin erikoistuvia asentajia.

Kainuun ammattiopiston lehtori Matti Vatanen esittelee opetuksessa käytettävää hybridiautoa. Kuva: YLE / Mira Päätalo

Kainuun ammattiopiston autoalan lehtori Matti Vatanen uskoo, että sähköautoihin erikoistuneita autoasentajia aletaan kouluttaa Kainuussa syksyllä 2012.

-Tämän hetken tiedon ja toiveen mukaan meille tulee noin puolen vuoden lisäjakso, jossa opiskellaan sähkötekniikan ja -turvallisuuden lisäksi hybridi- ja sähköautojen toimintaa sekä huoltoa, Vatanen sanoo.

Asentajien koulutus aloitetaan vain osassa Suomen ammattiopistoista, joten kyseisissä kouluissa aloituspaikkamäärät tulevat jonkin verran kasvamaan. Teorian lisäksi koulutukseen kuuluu käytännön harjoituksia.

- Erityisen tärkeää on erottaa korkea- ja matalajännitteiset auton osat. Täytyy myös tietää miten auto saadaan vaarattomaksi eli kyllä tässä on mekaanikkojen hengestä ensimmäiseksi kysymys, Vatanen kertoo.

Sähköauton omistaja voi kuitenkin jatkossa tehdä autoonsa huoletta pieniä huoltotoimenpiteitä, kuten aikaisemminkin, ilman sähköiskun vaaraa. Korkeajännitejohtimet on suojattu hyvin, eivätkä esimerkiksi valaistus ja jarrut ole yhteydessä niihin.

Vatasen mukaan sähköautojen käytön lisääntyminen tulisi ottaa huomioon esimerkiksi uusien kerrostalojen rakennusvaiheessa ja autojen lämmityspaikkojen suunnittelussa, sillä ne eivät välttämättä suoraan sovellu sähköautoille.

.
.