Thaimaan laivasto evakuoi suomalaisiakin tulvan keskeltä

Thaimaan laivasto on lähettänyt useita aluksia evakuoimaan lomasaarille tulvien vuoksi saarroksiin jääneitä. Myös suomalaisia evakuoidaan Koh Samuin, Koh Phanganin ja Koh Taon saarilta. Suomalaisia on saarilla satakunta.

Kotimaa

Saarilta normaali lauttaliikenne on ollut poikki rajuilman takia. Merellä aallot ovat olleet kaksi-kolmimetrisiä. Myös lentokentät ovat olleet suljettuna jo useamman päivän. Alueella on tuhansia turisteja. Laivaston alukset alkavat siirtää heitä mantereen puolelle Bang Saphanin alueelle.

- Koh Taolta evakuoitiin keskiviikkona lähes tuhat turistia ja Koh Phanganilta pienempi ryhmä, mutta meillä ei ole tietoa, kuinka moni suomalainen tarttui tilaisuuteen. Kaikkiaan suomalaisia on saarilla noin 100-150, arvioi konsuli Pirjo Leino Suomen Bangkokin suurlähetystöstä.

Finnmatkoilla ja Aurinkomatkoilla on kummallakin kolmisenkymmentä matkailijaa Koh Samuilla ja Koh Taolla. Lisäksi lähetystöön on ilmoittautunut kuutisenkymmentä alueella olevaa suomalaista. Saarilla, samoin kuin mantereen puolella tulva-alueilla, myös asuu suomalaisia pysyvästi.

- Laivoilla on myös ruokaa, juomaa ja lääkkeitä, jos joku sellaisia tarvitsee, kertoo Leino.

Konsuli Pirjo Leinon mukaan vettä sataa edelleen rankasti, ja sade jatkuu paikallisten ennusteiden mukaan ainakin perjantaihin saakka.

Tietoja Suomen kautta

Saarella olevien tiedonvälitystä on haitannut sähköjen katkeaminen. Omaiset ovat voineet ilmoittaa kännykkänumeroita Suomesta käsin, ja lähetystö on lähettänyt annettuihin numeroihin tekstiviestillä tietoa evakuointikeskuksista.

- Kukaan ei ole loukkaantunut, eikä ihmisillä ole sillä tavalla hätää. Vesi toki velloo kaduilla, mutta mistään tsunamista ei ole kyse, rauhoittelee Leino.

Myös tiedottaja Kaisa Mäki-Kullas Finnmatkoista kertoo, ettei hotelleissa ole esimerkiksi ollut vettä sisällä. Asiakkaat ovat tietenkin kyllästyneitä sateeseen.

- Meillä on Koh Taolla kahdeksan ja Koh Samuilla 19 lomailjaa. Harkitsimme keskiviikkona Koh Taolla olevien evakuointia näillä laivaston aluksilla, mutta varoaika oli liian lyhyt, joten he jäivät vielä saarelle, Mäki-Kullas kertoo.

Finnmatkojen Koh Samuilla ja Koh Taon saarilla olevien lomalaisten pitäisi palata Suomeen lauantaina. Mäki-Kullaksen mukaan uusia matkailijoita ei heidän kauttaan ole saarille menossa seuraavaan pariin viikkoon.

Myös Aurinkomatkoilla on Koh Samuissa 24 asiakasta, joista kymmenen on siirretty kuivempaan hotelliin.

- Meidän matkailijat palaavat Suomeen perjantaina. Seuraavan kerran meiltä lähtee lomailjoita Koh Samuihin vasta huhtikuun alkupuolella eli matkoihin tulee tuollainen viikon tauko, sanoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi.

Lähteet: YLE Uutiset