Pingis villitsee Maskussa

Pöytätenniksestä on tullut koko kunnan yhteinen harrastus Maskussa. Lemun urheilutalolle kokoontuu parhaimmillaan lähes 40 pelaajaa. Pingispallo saa kyytiä kaksi kertaa viikossa - maanantaisin ja lauantaisin. Harrastuksen Lemuun virittänyt Taisto Tamminen uskoo, että yhteinen harrastus pitää nuoret pois kaupan kulmilta.

Lemu, Masku
Taisto Tamminen opastaa nuorta pelaajaa Lemun pingiskerhossa.
Taisto Tamminen opastaa nuorta pelaajaa Lemun pingiskerhossa.YLE / Minna Rosvall
Taisto Tamminen opastaa nuorta pelaajaa Lemun pingiskerhossa.
Pöytätenniksestä on tullut koko kunnan yhteinen harrastus Maskussa. Lemun urheilutalolle kokoontuu parhaimmillaan lähes 40 pelaajaa.

Tavallisena maanantai-iltana Maskussa Lemun urheilutalolla pöytätenniksen pelaajat ryntäävät innoissaan harrastuksensa pariin. Kerhon maine kiirii jo pitkin pitäjää. Lassi Saarisen innosti lajin pariin oma äiti.

- Äiti kävi täällä Lemun urheilutalolla, kun täällä on joku zumba tämän pingiskerhon jälkeen. Hän ehdotti, että voisin tulla tänne pelaamaan. Olen käynyt puoli vuotta ja hauskaahan tämä on ollut.

Ville harrastaa monen muun kerhon osallistujan tapaan muitakin lajeja. Villen toinen harrastus on jalkapallo, jota hän pitää pingistä raskaampana.

- Jalkapallossa pitää olla kovempi kunto, mutta kyllä tässäkin ihan lämmin tulee, pohtii 12-vuotias Ville Saarinen.

Idean isä haluaa nuorille hyvän harrastuksen

Eläkkeellä oleva Taisto Tamminen muutti Lemuun ja ideoi kerhon vähän yli kolme vuotta sitten.

- Minun mielestäni on paljon parempi, että pojat ovat täällä pelaamassa kuin tuolla kaupan kulmilla. Tämä olisi hyvä idea muillekin kunnille. Kunta voisi kustantaa pöydän ja tilan ja näin saadaan halvalla nuorisotoimintaa, neuvoo Tamminen.

Lemun innokas kerho on noteerattu jo pöytätennisliiton lehdessä. Tammisen mukaan se kertoo siitä, että Lemun innostusta arvostetaan.

- Lähinnä lehden tekijät ihmettelivät, miten parinkymmenen kilometrin päässä Turusta täällä Lemussa on näin paljon pelaajia, kun Turussa on kolme pöytätennisseuraa. Kaiken kaikkiaan meillä on käynyt yli kuusikymmentä pelaajaa. Ehkä me olemme virikkeellisiä täällä Lemussa, naurahtaa Tamminen.

Kunta on tyytyväinen tukija

Maskun kunnan vapaa-aikatoimen päällikkö Jyrki Kangas on seuraillut pingiskerhon toimintaa. Hän lupaa lisää apua innokkaille harrastajille.

- Loppujen lopuksi nämä eivät ole isoja satsauksia kunnaltakaan rahallisesti. Näin saadaan valtavan hienoa liikuntatoimintaa aikaiseksi, kiittelee Kangas.

Vapaa-aikatoimen päälliköllä pysyy itselläänkin pingismaila hyvin kädessä. Hän kertoo, että Maskussa on ollut jo pitkään pingiksen harrastajia. Kolmisenkymmentä vuotta sitten alkoi ensimmäinen buumi. Silloinkin hankittiin pöytiä eri puolille kuntaa.

Pelaajat ovat kehittyneet

Alusta asti mukana pingiskerhon toiminnassa olleet Ville Karvonen ja Aleksi Porkola ovat kehittyneet lajissa melkoisesti. Molemmat harjoittelevat neljä kertaa viikossa ja ovat mukana myös turkulaisen seuran toiminnassa.

- Pelaaminen on tosi hauskaa. Aina kun tulee parempia palloja, niin sitä enemmän tulee innostusta, kertoo Ville Karvonen.

Ammattilaisurakin kiinnostaa näitä nuoria, mutta he haluavat olla Lemun pingiskerhossa mukana mukavan ohjaajan vuoksi.

- Täällä saa enemmän pelata ja on kiva pelata. Taisto on niin mukava.

Lähteet: YLE Turku / Minna Rosvall