Meriveden radioaktiivisuus kasvaa yhä Fukushimassa

Meriveden radioaktiivisuus ylittää sallitut arvot 3 355-kertaisesti Fukushiman tuhoutuneen ydinvoimalan edustalla, kertoo Japanin ydinturvallisuusvirasto.

Ulkomaat
Hidehiko Nishiyama osoittaa reaktorista kertovaa kaaviokuvagrafiikka etusormellaan.
Japanin NISAn pääjohtaja Hidehiko Nishiyama selvittää reaktorin tilannetta lehdistötilaisuudessa 28. maaliskuuta.Franck Robichon / EPA

Voimalan edustan merivedestä löytyi runsaasti säteilevää ainesta jo lauantaina. Maanantaina säteilyarvot laskivat hieman, mutta keskiviikkoaamun lukema on jälleen ennätyksellisen suuri.

Japanin ydinturvallisuusviraston varajohtaja Hidehiko Nishiyama kuitenkin lohduttaa, että säteilyn aiheuttaa jodi 131, jonka puoliintumisaika on kahdeksan vuorokautta. Jos säteilevää ainesta päätyy ihmisiin, säteily ehtii heikentyä merkittävästi, vaikka merieliöt altistuisivatkin säteilylle, Nishiyama sanoi laitoksen tiedotustilaisuudessa.

Säteilyn lähde ei ole tiedossa. Japanin ydinturvallisuusviranomaiset harkitsevat erilaisia keinoja säteilevän materiaalin vuodon saamiseksi hallintaan.

Yksi mahdollisuus on vaurioituneiden reaktorien kietominen erikoismateriaalista valmistettuun kankaaseen.

Ydinvoimalan edustalle saatetaan myös tuoda tankkialus, johon säteilyn saastuttama vesi pumpattaisiin. Toistaiseksi vesi on pumpattu säiliöihin, mutta ne alkavat olla täynnä. Radioaktiivista vettä on edelleen reaktorin vieressä olevan turbiinirakennuksen lattialla ja rakennusten alla kulkevassa tunnelissa.

Fukushiman 2-reaktorin sisällä havaittiin maanantaina jopa 100 000-kertaisia säteilymääriä.

Vesijohtovettä voi jälleen juoda

Fukushiman laitokselta vapautuu jatkuvasti pieniä määriä radioaktiivisia aineita ilmaan. Japanissa tarkkaillaan jatkuvasti, miten laskeuma näkyy ympäristössä.

Fukushimassa ja yhdessä naapuriprefektuurissa on rajoitettu esimerkiksi maidon käyttöä raja-arvojen ylityttyä. Vaikka myös joidenkin kasviksien kuten kaalin ja persiljan käyttöä on rajoitettu lähiprefektuureissa, Singapore kertoo saaneensa Japanista 9-kertaisesti säteilysuositusrajat ylittäviä kaaleja.

Toisaalta vesijohtovettä voi jälleen juoda rajoituksetta kaikkialla paitsi Fukushiman laitosten lähialueilla.

Myös ensimmäisiä mittaustuloksia turma-alueen eteläpuolella pyydetyistä kaloista on kerrottu, eikä niissä havaittu poikkeavaa radioaktiivisuutta.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset