Otsonikerros ohentunut kolmanneksen Suomen yllä

Suomen yllä oleva otsonikerros on ohentunut kolmanneksen, kertoo Ilmatieteen laitos. Ohentuma pysyy alueella ainakin ensi viikonlopun yli. Otsonikerroksen heikkeneminen voimistaa uv-säteilyä ja Ilmatieteen laitos kehottaakin suojautumaan auringolta.

Kotimaa
YLE / Timo Heikura

Viikonlopun jälkeen otsoniaukon odotetaan siirtyvän kohti Siperiaa, tosin se voi palata Suomen ylle. Ilmatieteen laitos kertoo nettisivuillaan uv-indeksin määrät.

- Kun otsonikerros ohenee, uv-säteily voimistuu, selventää ryhmäpäällikkö Leif Backman Ilmatieteen laitokselta.

- Keskipäivällä Etelä-Suomessa uv-indeksi voi nousta noin kolmeen, tarkoittaa sitä että olisi syytä suojautua, jos on keskipäivällä ulkona. Lisäksi lumi heijastaa ja se voimistaa uv-säteilyä.

Suojautuminen tarkoittaa ulkoillessa aurinkolaseja ja mahdollisesti aurinkorasvan käyttöä. Lumi heijastaa uv-säteilystä 80-90 prosenttia.

Uv-säteilyssä toukokuun arvot

Kolmosen uv-säteilyarvoja mitataan Suomessa yleensä vasta toukokuussa. Kesällä uv-indeksi nousee Suomen oloissa noin kuuteen, Välimeren alueilla kymmeneen. Kasvaneet ultraviolettisäteilyn määrät kertovat Suomen yllä olevasta selvästi ohentuneesta otsonikerroksesta, kansan kielellä otsoniaukosta.

- Kokonaisotsonilla mitattuna 35 prosenttia tai jopa enemmän on tuhoutunut, maan pinnasta aina avaruuteen asti. Todella merkittävä määrä, arvioi Backman.

Otsonikerroksen ohentuma hipoo ennätystä ja otsonikato jatkuu. Otsonikerrosta tuhoavat lähinnä cfc-yhdisteet yhdessä ilmakehän yläosiin eli stratosfääriin, 20 kilometrin korkeuteen, jämähtäneessä poikkeuksellisen kylmässä ilmassa.

Ilmiö on havaittu pitkään Etelämantereella mutta nyt myös keväisin pohjoisella pallonpuoliskolla.

Myös hiilidioksidilla on monella tapaa tuhoisat vaikutukset, ilmakehän alempia kerroksia se lämmittää, mutta ylemmissä tuhoaa otsonikerrosta.

- Tyypillisesti puhutaan siitä, miten alailmakehä lämpenee, kun hiilidioksidipitoisuus kasvaa. Stratosfäärissä hiilidioksidi vaikuttaa toisinpäin eli aiheuttaa sen, että stratosfäärin lämpötilat laskevat ja se sitten voimistaa otsonikatoa.

Lähteet: YLE Uutiset / Helena Ala-Mettälä