Ylen Heinonen: Teräväpiirto ei tuo lisää ohjelmia

Ylen julkaisujohtaja Olli-Pekka Heinonen muistuttaa, että siirtyminen teräväpiirtoaikaan parantaa Ylen ohjelmien teknistä laatua, mutta ei tuo kuvaruuduille uusia ohjelmia. Kuluttajille HD -televisio ei tarkoita pakollista siirtymää, vaan televisiota voi halutessaan katsella nykyisellä laadulla vielä vuosia.

kulttuuri

HD -lähetyksissä kuvan lisäksi kohenee myös ääni, kun Yle ottaa teräväpiirtolähetyksien yhteydessä käyttöön monikanavaisen 5.1 -äänen. Heinonen kuvaa teräväpiirtotekniikkaan siirtymistä normaalina television kehittymisenä, jolloin myös katsojille halutaan tarjota mahdollisuus HD -kuvaan.

- Meille ei synny uusia kanavia, vaan se nykyinen kanavatarjonta muuntuu HD -tasoiseksi. Tämä on ehkä rinnastettavissa musta-valkoisesta väritelevisioon siirtymiseen eli tarjonta ei muutu, mutta laatu paranee, Heinonen toteaa.

Suomessa HD –lähetyksiin siirtymisen aikataulu on maltillinen. Seuraavan kerran teräväpiirron suosiota tarkastellaan vasta vuoden 2016 lopulla. Jos kuluttajat ovat siihen mennessä ottaneet teräväpiirron omakseen, voivat lainsäätäjät pohtia koko lähetysvirran muuttamista HD -tasoiseksi.

- Itse uskon, että vuosi 2016 tulee ehkä liian pian. Silloin ei olla vielä tilanteessa, jossa mitään siirtymää tapahtuisi tai, että voitaisiin sellaisesta edes puhua, sanoo Ylen julkaisujohtaja Olli-Pekka Heinonen.

Lähteet: YLE Uutiset