Ministeriö taipui kritiikistä - rakennusmääräyksiin tuntuvia helpotuksia

Ensi vuonna kiristyviä rakennusmääräyksiä helpotetaan sähkölämmitteisissä taloissa. Sähköllä lämpiäviin pientaloihin ei vaadita niin raskaita eristeitä kuin alkuperäisessä esityksessä oli tarkoitus. Rakennusalalla kiitellään muutosta.

Kotimaa
Omakotitalon rakennustyömaa.
YLE

Uudisrakennusten tiukkenevat energiansäästömääräykset ovat saaneet sähkö- ja rakennusalalta raivoisaa kritiikkiä. Eniten intohimoja on herättänyt sähkölämmitteisten pientalojen kohtalo. Alkuperäinen esitys olisi tehnyt pientalojen suorasta sähkölämmityksestä niin kalliin ratkaisun, että rakentajien olisi käytännössä pitänyt hylätä sähkö lämmitysmuotona. Lausuntokierroksen perusteella esitystä muutettiin tältä osin.

- Vaikka on selvää, että uusiutuviin energianlähteisiin pitää kannustaa ja niitä pitää suosia, niin pitää säilyttää mahdollisuus rakentaa myös sähkölämmitteisiä pientaloja. Alkuperäisessä versiossa se tehtiin ehkä kohtuuttoman vaikeaksi ja kohtuuttoman kalliiksi, myöntää asuntoministeri Jan Vapaavuori.

Sähkön E-lukua tuunattiin alaspäin

Energiatehokkuuteen ja lämmitystapaan perustuvaa niin sanottua E-lukua on nyt sähkön osalta laskettu 2:sta 1,7:ään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uusiin sähkölämmitteisiin pientaloihin ei vaadita niin raskasta eristystä kuin alkuperäisessä esityksessä. Rakennustuoteteollisuuden toimitusjohtaja Juha Luhanka on muutokseen tyytyväinen.

- Tässä tultiin sen verran alaspäin, että päästään järkevälle tasolle. Sähkölämmitteisen pientalon rakentaja täyttää uudet määräykset rakentamalla niin sanotun matalaenergiatalon, jossa on sähkölämmitys ja yksi tulisija. Pientalojen osalta tämä oli erittäin järkevä muutos, Luhanka kiittelee.

Määräysten voimaantuloa lykättiin

Lausuntokierroksen perusteella määräyksiin tehtiin muutenkin säätöä, muun muassa uusiutuvaa energiaa koskevia vaatimuksia lykättiin seuraavaan uudistukseen. Lisäksi koko määräyspaketin voimaantuloa siirrettiin puolella vuodella ensi vuoden heinäkuuhun. Vapaavuori myöntää, että surullisen kuuluisa jätevesiasetus oli mielessä varoittavana esimerkkinä.

- Juridisia kysymyksiä pohdittiin nyt erityisen tarkkaan. Nämä säädöskysymykset ovat olleet ympäristöministeriössä niin vahvasti tapetilla viime aikoina, Vapaavuori sanoo.

Ministerin viesti rakennusalalle on, että vaikka kritiikki otettiin tällä kertaa varteen, kyyti kiihtyy tulevaisuudessa.

- Kannustaisin alaa miettimään asiaa niin, että ei kannata jäädä voivottelemaan sitä, että määräykset tiukkenevat. Jos rakennusalalla haluaa tehdä bisnestä vielä ensi vuosikymmenelläkin, kannattaa varautua siihen että ei tämä tähän jää, Vapaavuori sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset