1. yle.fi
  2. Uutiset

Kakkublogi muuttuu työksi

Moni kakkubloggaaja hankkii lisätienestejä harrastuksensa avulla. Yhä useampi innostuu myös perustamaan alan yrityksen.

Kotimaan uutiset
Taru Vihavainen katselee ihaillen kakkuansa.
Taru Vihavainen ja melkein kohta valmis kakkunsa.Yle
Taru Vihavainen kuvaa valmiin kakkunsa Pullahiiren leivontanurkka -kakkublogiin.
Lisätienestejä tippuu, kun kakuntekijä myy luomuksiaan.

Vantaalainen Taru Vihavainen aloitti Pullahiiren leivontanurkka -kakkubloginsa Suomessa ensimmäisten joukossa. Nyt, lähes viisi vuotta myöhemmin, kakkublogeja on satoja. Vihavaisen innostus kakkuihin syntyi keskimmäisen lapsen syntymän myötä.

- Ristiäisiin piti tehdä kakku. Piti kehittää erilaisia täytevaihtoehtoja ja leipoa niihin kakku, kun ei pelkkää täytettä voinut syödä. Löysin sitä kautta amerikkalaisia mahtavia kakkuja ja innostuin niistä, Vihavainen kertoo.

- Leipominen on terapeuttista. Se on helppo kotiäidin harrastus, ei tarvitse lähteä tiettyyn aikaan harrastamaan.

Harrastuksesta tuloja

Moni kakkubloggaaja hankkii harrastuksensa kautta sivutuloja. Blogeihin myytävät mainokset ja leivontatarvikkeiden myynti tarjoavat pieniä korvauksia. Mediat ostavat suosituimpia blogeja sivuilleen. Useat harrastajat saavat myös bloginsa kautta pyyntöjä valmistaa tilauskakku kotonaan. Usein se ei onnistu, sillä elintarvikkeiden myyntiin vaadittavat hygieniasäädökset ovat tiukkoja. Ne myös vaihtelevat alueittain.

- Jossain päin Suomea kakkuja saa tehdä myyntiin kotonakin ja jossain päin ei. Se riippuu paljon siitä, missä asuu ja kuka elintarvikeviranomainen on, Vihavainen toteaa.

Taru Vihavainen valmistaa toistaiseksi kakkuja vain ystävilleen. Tuloja hän saa järjestämistään kakkukursseista. Vihavainen ei sulje pois mahdollisuutta, että kakuista tulisi jossain vaiheessa uusi ura.

Blogista löytyi uusi ura

Pia Penttilä aloitti KakkuHelmi-bloginsa neljä vuotta sitten kotona ollessaan. Ajatus entiseen ammattiin palaamisesta ei tuntunut omalta.

- Harrastus oli jo temmannut mukaansa enkä halunnut luopua siitä. Tiesin, että kun palaan töihin, aikaa ei riittäisi kakkuihin. Mietin, että olisiko minulla rahkeita lähteä kouluun ja saada tästä uusi ammatti, Penttilä selittää.

Nyt fantasiakakkuihin keskittynyt yritys on toiminut nykyisissä tiloissaan kuukauden.

Moni muukin on päättänyt bloggamisen myötä perustaa yrityksen. Useampi kuin joka kymmenes leivonta- ja kakkublogi on alan ammattilaisen tai opiskelijan ylläpitämä. Blogit houkuttelevat uranvaihtoon, mutta ne myös auttavat aloittelevaa yritystä saamaan näkyvyyttä. Penttilän yritystä ei olisi ilman blogia.

- Yritykselläni ei ole omia nettisivuja. Blogilla on suuri merkitys, koska suurin osa tilauksista tulee netistä. Melkein jokainen tilaaja aloittaa, että ”löysin sivusi netistä”, Penttilä kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Minttu-Maaria Partanen

Lue seuraavaksi