Metsähallitus vaatii satojen miljoonien korvauksia puukartelliyhtiöiltä

Metsähallitus on päättänyt vaatia noin 350 miljoonaan euroon nousevia vahingonkorvauksia kolmelta puukartelliin syyllistyneeltä metsäyhtiöltä. Markkinaoikeus tuomitsi UPM:n, Stora Enson ja Metsäliiton kielletystä hintayhteistyöstä raakapuumarkkinoilla vuosina 1997 - 2004.

talous
Tukkeja.
Yle Etelä-Karjala

Markkinaoikeus määräsi Metsäliitolle ja Stora Ensolle yhteensä 51 miljoonan euron sakot vuonna 2009. Myös UPM-Kymmenen katsottiin syyllistyneen kiellettyyn hintayhteistyöhön, mutta yhtiö vapautettiin sakosta, koska se ilmiantoi kartellin Kilpailuvirastolle.

Metsähallitus kertoo jättäneensä torstaina vahingonkorvauskanteen Helsingin käräjäoikeuteen. Kanteessa yhtiö vaatii Metsäliittoa, Stora Ensoa ja UPM-Kymmeneä korvaamaan yhteisvastuullisesti kartellin Metsähallitukselle aiheuttaman vahingon. Yhtiön haluaa kanteella katkaista myös vahingonkorvausvaateiden mahdollisen vanhentumisen.

Metsähallitus vaatii yhtiöitä korvaamaan enimmillään 282,6 miljoonaa euroa ja liikevaihtoveron sekä korot . Tämä on 25 prosenttia kyseisten yhtiöiden kanssa vuosina 1997-2004 käydyn puukaupan arvosta. Metsähallituksen ja yhtiöiden välinen liikevaihto oli vuosina yli 1,1 miljardia euroa.

Metsähallitus on alkuvuonna pyytänyt metsäyhtiöitä neuvotteluihin, joissa olisi sovittu vanhingonkorvauksista, mutta asiasta ei ole syntynyt sopua. Yhtiö ilmoittaa olevansa edelleen valmis sopimaan asian oikeuden ulkopuolella.

Lähteet: YLE Uutiset