Metsänomistajat valmistelevat ryhmäkannetta

Yksityiset metsänomistajat vaativat korvauksia puukartelleista tuomituilta metsäyhtiöiltä. Stora Enso, Metsäliitto ja UPM tekivät vuosien 1997 ja 2004 välillä hintayhteistyötä, joka on aiheuttanut tappioita muille metsänomistajille.

Kotimaa
Metsätyökone lastaa tukkeja metsässä
YLE / Häme

Muuramelainen metsäkonekauppias Reijo Lahtonen kiertää ympäri Suomea ja kokoaa Suuri savotta -nettisivuilleen metsänomistajia, joiden tavoitteena on nostaa ryhmäkanne suuria metsäyhtiöitä vastaan.

Tampereellakin vierailleen Lahtosen mukaan nimiä on koottu jo toistasataa. Valtion perimät korvaukset jäivät Lahtosen mukaan laihaksi lohduksi yksityisille metsänomistajille:

- UPM ilmiantajana selviytyi nolla-euron sanktioilla ja Metsäliitto sai 21 miljoonaa ja Stora Enso 30 miljoonaa sanktiota ja toisella puolella on neljäsataa yksityistä metsänomistajaa. Jokainen metsänomistaja, joka on kartellivuosina myynyt puuta, on ollut täysin voimattomia siinä hinnoitteluvaiheessa, sanoo Lahtonen.

- Nämä kolme suurta ovat itse rakentaneet hinnaston, jolla ovat ostaneet puuta alihintaan.

Metsänomistajat ovat menettäneet Lahtosen mukaan kymmeniä tai satoja miljoonia, ja puhutaan jopa miljardin luokan tappiosta.

- Tarkoitus on saada aikaan korvausoikeudenkäynti, jossa haetaan näitä menetettyjä tappioita takaisin.

Lähteet: YLE Tampere