Perheyrityspalkinto saunafirma Harvialle

Muuramelainen kiukaita ja saunatarvikkeita valmistava Harvia Oy on saanut tämän vuoden perheyrityspalkinnon. Perheyritysten liiton myöntämä valtakunnallinen palkinto ojennettiin yrityksen omistajille tänään Finlandia-talossa Helsingissä.

Sari Harvia-Jyllinmaa sekä vasemmalta lukien Pertti Harvia, Kullervo Harvia ja Risto Harvia . Kuva: Harvia

Tänä vuonna 60-vuotisjuhlaansa viettävä Harvia on yksi maailman johtavista kiuasvalmistajista. Yrityksellä on kolmisensataa työntekijää Suomessa ja Kiinassa.

Tapani Harvia perusti 1950-luvulla taidetakomon, josta nykyinen kiuasfirma alkoi vuosien myötä muovautua.

- Joustavuus, päätöksenteko, nopeus, ihmisten mukanaolo tämmösissä omistajaperheyhtiöissä, se on vahvuustekijä, luonnehtii Harvia Oy:n toimitusjohtaja Risto Harvia.

Kupariin upotetut vauvantossut olivat kiuastehdasta edeltäneen taidetakomon ensimmäinen hittituote. Ensimmäisen myyntiin menevän kiukaansa Tapani Harvia valmisti 1950-luvulla. Kiuastuotanto lähti kasvuun 1970-luvulla, jolloin yritys rakensi uudet tuotantotilat Muurameen.

- Perheyrityksessä varmaan se tuotekehittely on katsottu hyvin tärkeäksi ja tietysti se hoidetaan aina sillä tavalla, että sitä tehdään yötä päivää ja aivot toimii yölläkin vielä ja nähdään unia siitä ja haaveillaan illalla. Saunanlauteilla istuessa tulee monta hyvää keksintöä, luonnehtii yrityksen tekninen johtaja Pertti Harvia.

Tuotemarkkinoinnissa yritys ammentaa edelleen supisuomalaisesta saunakulttuurista, mutta sen lisäksi pitää olla avoin vaikutteille.

- Esimerkiksi Venäjällä käytetään erittäin kuumia lämpötiloja. He kylpevät todella kuumassa saunassa. Saksassa käytetään taas erittäin vähän vettä, sitä juurikaan ei kiukaalle heitetä. Englannissa on puolestaan kiukaat, jotka sijoitetaan lauteen alle. Aika erikoisia ratkaisuja, toteaa myynti- ja markkinointijohtaja Kullervo Harvia

Isä Tapani Harvian jälkeen perheyrityksen omistus jakautui neljän sisaruksen kesken. Vuosikymmenien mittainen työtoveruus on auttanut yritystä selviämään myös lama-ajoista.

- Pystyy keskustelemaan niistä asioista ja miettimään asioita. Toisaalta on myös se vanha hyvä historiakin takana, siitäkin voi ammentaa aika paljon voimaa, sanoo talousjohtaja Sari Harvia-Jyllinmaa.