1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. telakkateollisuus

Töissä, lomautettuna, töissä

Osavalmistuksen Juha Jormanainen on ollut seitsemän viikkoa töissä tekemässä Myllysiltaa. Nyt edessä on taas pakkoloma, syksyllä alkaa kuivarahtialus Auran ja Viikingin laivojen rakennus.

STX:n Turun telakan osavalmistuksen työntekijä Juha Jormanainen on ollut nyt töissä seitsemän viikkoa ensimmäisen lomautuksen jälkeen. Uusi lomautusjakso on kuitenkin jo odottamassa, kun Turussa rakennettavan Myllysillan teräsrakenteet lähtevät linjalla eteenpäin.

Seuraavan kerran Jormanainen palaa telakalle, kun biopolttoaineella liikkuvan kuivarahtialuksen rakentaminen alkaa elokuussa. Ja siitä eteenpäin töitä näyttäisi riittävän vähäksi aikaa, sillä rahtialuksen rakentamisen jälkeen alkaa Vikingin laivan valmistus.

Tällä hetkellä Pernon telakalla on töissä nelisenkymmentä miestä. Telakkaa työllistää kesällä myös Itämerellä kaasuputkea laskevan laivan kunnostus. Työt alkavat vappuna ja kestävät kuukauden. Telakan työntekijöitä tarvitaan tuolloin 400 – 500 henkeä.

Talven kestäneen lomautuksen jälkeen hankalinta työhön paluussa oli oppia heräämään aamulla, sanoo Jormanainen.

- Muutenhan se on kovin tuttua hommaa, ja toi Myllysilta on meille teräsrakentajille aika normaalia teräsrakennetyötä, et siinä ei tullu mitään sellaisia järkytyksiä. Työ ei ole mitenkään erityisen hankalaa laivanrakentajalle.

Telakan tunnelma on nyt toiveikas. Suhdannekuoppia on ollut ennenkin, miettii Jormanainen 28 vuoden kokemuksella.

- Sit kun se on alkanut se kuopasta nouseminen, en muista et se koskaan ainakaan ihan heti se kuoppa olis tullu takaisin. Kyl mää olen luottavainen tulevaisuuden suhteen, toteaa Juha Jormanainen.