1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. slow food

Slow Food kiinnostaa Uudellamaalla

Kansainvälisen Slow Food -verkoston paikallisyhdistyksiä on Uudellemaalle perustettu tähän mennessä kolme. Neljäs on tulossa itäiselle Uudellemaalle lähiaikoina. Länsi-Uudellemaalle on luvassa muun muassa vuosittainen lähiruokatapahtuma Slow Foodin voimin.

slow food
Keittiömestari Niko Tuominen asettelee siikaa perunapyrepedille.YLE

Slow Food Västnyland on koonnut myös luettelon alueen lähi- ja luomuruuan tuottajista. Esimerkiksi Mustion linnankrouvin keittiömestarille on jo ollut hyötyä alueellisesta verkostosta.

- Varsinkin pienemmille tuottajille tällainen verkostoituminen on tärkeää koska heillä ei välttämättä ole mitään isompia kanavia käytettävissä. Lähi- ja luomuruoka on meille arvo sinänsä - mitä vähemmän prosessoitua ruokaa, sitä maukkaampaa se on. Myös asiakkaat ovat kiinnostuneita ruuan alkuperästä ja uskon että se lisääntyy sitä mukaa mitä enemmän me pystymme lähiruokaa tarjoamaan, keittiömestari Niko Tuominen summaa.

Slow Food Festival täyttää Fiskarsin lokakuussa

Kansainvälinen Slow Food -verkosto on perustettu parikymmentä vuotta sitten vastalauseena pikaruualle ja kiireiselle elämäntavalle. Järjestö painottaa ruuan alkuperän ja ruokavalintojen merkitystä sekä paikallisesti että koko maailman mittakaavassa. Verkostossa on yli 100 000 jäsentä 150 maassa.

- Ei se slow food välttämättä ole mikään pata joka kiehuu tuntikausia, oikeastaan slow food on vastakohta fast foodille. Jopa pizza voi olla slow foodia, jos siinä on paikalliset tuotteet - paikallisen lihajalostamon kinkkua esimerkiksi, Bitte Westerlund Slow Food Västnylandista selventää.

Yhdistys järjestää lähiruokatapahtuman Fiskarsin ruukissa lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Paikalle odotetaan noin 10 000 kävijää.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi