1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Hyvä poika on tiheätunnelmainen ja hienosti näytelty elokuva

Ohjaus: Zaida Bergroth Alkuperämaa: Suomi 2011 Pääosissa: Elina Knihtilä, Samuli Niittymäki, Eero Aho, Anna Paavilainen, ja Eetu Julin K-13

Ylen aamu

Leila Manner on näyttelijä, jolla on diivamaisia elkeitä. Hän pakenee pahaa maailmaa ja arvosteluja pieleen menneen ensi-illan jälkeen suvun kesähuvilalle. Mukanaan Leilalla on kaksi poikaansa, 19-vuotias Ilmari ja tämän nuorempi veli Unto. Kauan ei perhe kuitenkaan ehdi nauttia yhteisistä hetkistä ennen kuin Leila pitkästyy ja kutsuu ystäviä kylään. Hyvin kostean ja riitaisan illan kuluessa Leila huomaa kiintyvänsä seurueeseen kuuluvaan kirjailijaan, Aimoon. Perheessä isän roolin ottanut, äitiinsä ylisuojelevasti suhtautuva Ilmari ei katso uuden miehen astumista reviirilleen hyvällä ja tunnelmat pienen seurueen sisällä alkavat pikkuhiljaa kiristyä ratkeamispisteeseen.

Hyvä poika on erittäin tiheätunnelmainen ja yllätyksellinenkin elokuva. Alkuun tuntuu siltä kuin tarjolla olisi, hiukan haukotuttavasti, perhesuhteita sivuava taiteilijadraama, mutta sitten elokuvan tunnelmien annetaan pikku hiljaa muuttua yhä kipeämmiksi ja kipeämmiksi.

Elokuvan tarinaa ei ole kirjoitettu puhki. Henkilöiden toimille ei anneta tyhjentäviä selityksiä. Viitteitä ja vihjauksia kyllä esitetään, mutta lopulta katsoja saa itse tehdä asioista omat päätelmänsä. Tämä pätee aina elokuvan lopulta auki jäävään loppuun saakka.

Hyvä poika on kautta linjan hienosti näytelty elokuva. Erityisesti tekee mieli nostaa esiin ensimmäisessä suuressa draamaroolissaan nähtävä Elina Knihtilä, joka antaa tässä itsestään aivan uudenlaisen kuvan näyttelijänä. Maininnan ansaitsevat myös perheen sisäistä dynamiikkaa keinuttavaa kirjailijaa esittävä Eero Aho ja intensiivisen roolin hyvänä poikana tekevä Samuli Niittymäki.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi