1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Sinkkuelämän säännöt on puettu road-movien muotoon

Ohjaus: Tonislav Hristov Alkuperämaa: Suomi 2011 Pääosissa: Tonislav Hristov, Kiril Jovchev, Hristiyan Dimov, Zoran Atanasov S

Tonislav, Zoran, Kiril ja Hristyan ovat neljä kaverusta joilla kaikilla on sama ongelma. Kuinka löytää itselleen nainen. Asian tekee vielä vaikeammaksi se, että he kaikki ovat kaukana kotoa, eksoottisessa Suomessa.

Nämä neljä kolmenkympin rajapyykkiä hätyyttelevää rakkauden muskettisoturia asettavat itselleen aikarajan. Kahdentoista kuukauden kuluessa on kunkin rinnalla oltava uusi nainen. Uusia morsmaikkuja koetetaan etsiä niin netistä, kuntosalilta, tanssitreeneistä, tyylikoulusta, speeddating -tapahtumista kuin supisuomalaisilta juhannusjuhlilta. Kuten arvata saattaa, niin matka parisuhteen onnelaan on täynnä esteitä, vaikka sitten olisi tumma ja tulinen.

Road-movien muotoon puettu Sinkkuelämän säännöt osallistuu keskusteluun lämpimällä, hiukan traagisellakin huumorilla. Elokuvan päähenkilöiden elämää ja pyrkimyksiä taustoitetaan miesten avautuessa kameralle. Osa kohtauksista on selvästi uudelleen kuvauksia varten järjestettyjä, mutta se ei vähennä niiden todistusvoimaa tai tenhoa. Vaikka miehet välillä puhuvat naisista hyvinkin roisiin sävyyn, leijuu kaiken yllä varsin romanttinen ja perinteinen halu sen oman rakkaan löytämisestä ja perheen perustamisesta.

Jos jotakin niin tämä, hiukan etäiseksi jäävä elokuva paljastaa sen, että eivät ne ulkomaiset miehet todellisuudessa ole sen kummempia naisten naurattajia kuin me suomalaisetkaan. Pikku flirtti kauniin naisen kanssa tuntuu olevan yhtä vaikeaa kaikille, kansalaisuuteen ja ihonpigmenttiin katsomatta.

Sinkkuelämän säännöt palkittiin maaliskuussa Sofian kansainvälisillä elokuvajuhlilla tapahtuman parhaana dokumenttina.