Libyasta paenneet etsivät turvaa

Libyan väkivaltaisuudet ovat ajaneet satojatuhansia ihmisiä pois maasta. Heistä monet pyrkivät Eurooppaan. Kuitenkin vain noin joka viides hakee turvapaikkaa. EU on huolissaan suuresta siirtolaisten määrästä.

kansannousut
Tavaroita lastataan pakettiauton katolle
Libyasta on viime viikkoina paennut lähes 400 000 ihmistä. Samaan aikaan Italia painii siirtolaistulvan kanssa, kun pohjoisafrikkalaisia tulvii Lampedusan saarelle. Aamu-tv:n haastattelussa oli valtioneuvoston EU-erityisasiantuntija Kalle Kekomäki.

Valtioneuvoston EU-erityisasiantuntija Kalle Kekomäki kuvaa tilannetta Pohjois-Afrikassa sekavaksi. Kukaan ei tarkasti tiedä, mitä Libyassa tapahtuu.

Libyasta on viime viikkoina paennut naapurimaihin Tunisiaan ja Egyptiin lähes 400 000 ihmistä, joista monet ovat olleet Libyassa siirtotyöläisinä. Suurin osa evakuoidaan edelleen kotimaihinsa.

Tuhannet jatkavat kuitenkin matkaansa Tunisiasta kohti Eurooppaa.

Lampedusaan lähes 20 000 siirtolaista

Siirtolaisia tulvii varsinkin Italiaan kuuluvalle, piskuiselle Lampedusan saarelle. Heitä on alettu siirtää saarelta Italian mantereelle. Suuri osa tulijoista ei hae turvapaikkaa, vaan haluaa Eurooppaan töihin.

- Vajaa viidennes hakee turvapaikkaa. Loput tulevat paremman elämän toivossa. Tilanne on hankala, sillä niillä, jotka lähtevät EU:n suuntaan on eri motiivit kuin niillä, jotka siirtyvät kotimaihinsa Libyasta pakenemisen jälkeen, kuvailee EU-erityisasiantuntija Kalle Kekomäki Aamu-tv:n haastattelussa.

Ranska pelkää siirtolaistulvaa

EU:ssa tilannetta seurataan tarkasti. Humanitääristä apua halutaan antaa, mutta hallitsematon siirtolaisvyöry torjua. Avainasemassa ovat ne Välimeren maat, joihin pohjoisafrikkalaisia kuljettavat laivat rantautuvat.

- Ei niitä veneitä käännytetä, vaan ohjataan lähimpään satamaan Italiaan, Maltalle, Kreikan saariin. Lampedusa vetää tulijoita vuosi toisensa jälkeen. Tilanne on siellä aika hallitsematon.

Italia on pyytänyt muita EU-maita auttamaan siirtolaisongelman ratkaisemisessa. Keinot ovat tällä hetkellä vähissä.

- Italia on päästänyt tulijoita kadulle. Ranskalaiset ovat näreissään, sillä moni Tunisiasta lähtenyt pyrkii nimenomaan Ranskaan. Tämä muuttuu jossain vaiheessa sisäisen turvallisuuden ongelmaksi, jos väki lähtee holtittomasti leviämään, sanoo valtioneuvoston EU-erityisasiantuntija Kalle Kekomäki.

Tärkeintä on Kekomäen mukaan nyt saada käännytettyä takaisin Pohjois-Afrikkaan ne ihmiset, joilla ei ole mahdollisuuksia jäädä EU:hun. Kekomäki muistuttaa, että suurimmat siirtolais- ja pakolaisvirrat kulkevat kuitenkin Afrikan sisällä maasta toiseen.

Lähteet: YLE Uutiset