1. yle.fi
  2. Uutiset

Hanhen selästä nauraa tietotulvalle

Yleisradion uusi kuunnelmasarja nauraa nyky-yhteiskunnan tietotulvalle. Hanhen selästä -kuunnelmaa on suunniteltu pitkään jatkuvaksi sarjaksi. Se kuvaa erään sanomalehtitalon tiedetoimitusta.

kulttuuri
Hanhen selästä -kuunnelmasarjan näyttelijöitä.
Jukka Lintinen / Yle

Kuunnelmasarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Kari Kyrönseppä toteaa, että tietoa tulee nykyisin valtavat määrät joka puolelta. Ihminen on eksyksissä siitä, että mitä kaikkea oikeastaan pitäisi tietää.

- Kuunnelma kertoo suuren tiedetoimituksen toimittajista, joita ei ole varustettu parhailla mahdollisilla ominaisuuksilla juuri siihen tehtävään, Kyrönseppä kuvaa.

Hanhen selästä on epätavallisen iso kuunnelmaproduktio Ylellä. Uutta Knallia ja sateenvarjoa siitä ei kuitenkaan yritetä tehdä.

- Se on ollut ainutlaatuinen, ihmeellinen ja uniikki brändi. Tavoittelemme kyllä Knalli ja sateenvarjo -kuunnelman yleisöä, mutta emme ole yrittäneetkään tehdä mitään samanlaista. Liikkeelle on lähdetty kokonaan omasta ideasta, Kyrönseppä sanoo.

Kommunikaatio on tärkeintä

Tiedetoimituksen esimieheksi eläytyy Milka Ahlroth, ja toimittajien ääninä kuullaan Ulla Tapaninen, Jukka Rasila, Jarkko Pajunen ja Pertti Koivula. Sarjan ohjannut ja käsikirjoitustyöryhmässä ollut Kari Kyrönseppä on kokenut komediakäsikirjoittaja TV:n puolella. Hanhen selästä on ensimmäinen kuunnelma, jossa hän on mukana.

- Kuten kaikessa fiktiossa, myös kuunnelmassa kommunikaatio kuuntelijoiden kanssa on tärkeintä. Parhaimmillaan hupikuunnelma herättää kuulijoissa puhdistavaa naurua, Kyrönseppä summaa.

Hanhen selästä on kuunneltavissa Yle Radio 1:ssä lauantaisin kello 15. Jaksot voi myös ladata kuunneltavaksi internetistä.

Hanhen selästä-kuunnelman nettisivut

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Emma Vainio

Lue seuraavaksi