Kreikasta löytyi Euroopan vanhinta kirjoitusta

Kreikasta on löydetty Euroopan vanhinta kirjoitusta, joka on kyetty kääntämään. Iklainan kylän kaivauksissa Lounais-Kreikassa löytynyt savitaulu on 3 500 vuoden ikäinen. Taulu oli mykeneläisen liikemiehen muistikirja, johon hänen kirjurinsa merkitsi kaupankäyntiin liittyneitä nimiä ja numeroita.

Lineaari-B-tavukirjoituksen merkkejä Kuva: YLE

Löytö yllätti tutkijat täysin sekä iällään että sillä, että se on säilynyt nykypäivään. Varhaisia savitauluja löytyy hyvin harvoin, koska niitä käytettiin tilapäisiin muistiinpanoihin, eikä niitä siksi vaivauduttu polttamaan aikaa kestäviksi.

Myös Iklainan savitaulu oli heitetty tarpeettomana tunkiolle. Tunkion tulipalossa taulu kuitenkin kovettui vahingossa.

Kirjurin käyttämä lineaari-B-kieli on tavukirjoitusta, jossa on 87 merkkiä. Kukin edustaa yhtä tavua. Eurooppalaiseksi kirjoitus on todella vanhaa, mutta Kiinasta, Mesopotamiasta ja Egyptistä tunnetaan vanhempiakin tekstejä. Vanhimmat ovat jopa yli 5 000 vuoden ikäisiä

Arkeologista näyttöä Homeroksen runoista

Savitaulun lisäksi Iklainasta on löytynyt jälkiä mykenealaisesta palatsista ja paksuista muureista sekä seinämaalauksista ja hämmästyttävän kehittyneestä viemärijärjestelmästä, kertoo kaivausten johtaja Michael Cosmopoulos yhdysvaltalaisesta Missourin - St. Louisin yliopistosta.

Mykene oli mahtivaltio nykyisen Kreikan alueella 1600-luvulta 1100-luvulle ennen ajanlaskumme alkua. Nyt löytynyt savitaulu on ajalta, jolloin Iklaina oli vielä riittävän suuri, jotta siellä oli palatsi, mutta kuitenkin jo kutistunut Pyloksen kylkiäiseksi.

Pylosta hallinnut kuningas Nestor on keskeisiä hahmoja Homeroksen Ilias-runoelmassa. Cosmopoulus sanoo, että on harvinaista herkkua löytää arkeologista näyttöä kreikkalaisesta myytistä.

Kirjoitusmerkit olivat useimmille mystiikkaa

Iklainan savitaulu on poikkeuksellinen myös siksi, että tätä ennen vastaavia muistiinpanoja on löydetty vain Pylosin ja Mykenen kaltaisista pääkaupungeista.

Taululöytö osoittaa, ettei myöhäismykeneläisen ajan byrokratia ollut niin keskitettyä kuin tutkijat ovat luulleet. Tekstistä itsestään saattaa irrota viitteitä muinaisten kreikkalaisten kuningaskuntien hallintojärjestelmistä.

Kirjoitustaito oli Iklainan savitaulun syntyaikaan - 1450 - 1350 e.a.a. - sangen harvinainen. Useimmille asukkaille savitaulujen merkinnät edustivat taikuutta, tutkijat arvelevat.

Kirjoitettu sana menetti mystisen leimansa Kreikassa vasta 400 - 600 vuotta myöhemmin, kun lineaari-B:stä kehittyi nykyisin käytetty aakkoskirjoitus.