1. yle.fi
  2. Uutiset

Karaoke villitsee Pieksämäen eläkeläisiä

Eläkeliiton karaokekerhossa käy aktiivisesti useita kymmeniä laulajia. Kova innostus on tuonut myös menestystä, sillä Eläkeliiton hallitseva karaokemestari löytyy Pieksämäeltä. Myös tämän vuoden valtakunnallisiin kisoihin lähtee edustamaan Etelä-Savoa kaksi pieksämäkeläistä laulumestaria.

karaoke
Pieksämäkeläinen Vuokko Lehto voitti Eläkeliiton Etelä-Savon piirin karaokekisat Tamara Lundin Sinun Omasi -kappaleella maaliskuun alussa.YLE / Sini Kinnunen

Pieksämäen vanhempaa ikäpolvea tuntuu laulattavan. Estradille pyrkivien jono paikallisessa karaokebaarissa on pitkä, sillä jokaiselle riittää nipin napin yksi lauluvuoro päivän aikana. Eniten soivat nuoruusaikojen listahitit.

Todellisen Pieksämäen lauluinnostuksen viritti huippuunsa Eläkeliiton karaokekisojen viime vuoden mestari. Irja Andersinin voitto rohkaisi myös muut selailemaan kappalevihkoja.

- Minäkin olin niin arka ekan kerran. Sisko oli rohkeampi. Minä tuolla pohjoisessa käydessäni uskalsin laulaa, koska siellä minua ei niin tunnettu. Enhän minä täällä uskaltanut laulaa. Mutta sitten kun minä kerran hyppäsin kynnyksen yli niin se vei mennessään. Ja aivan ihania ihmisiä olen tavannut harrastuksen parissa. Voi että on ihanaa olla eläkeläinen, Andersin huudahtaa nauraen.

Karaokekisat lokakuussa Oulussa

Nyt Pieksämäellä jännitetään, miten käy Etelä-Savosta valitun edustajakaksikon seuraavissa valtakunnallisissa kisoissa. Maaliskuun alussa maakunnan edustajapaikat voittivat Vuokko Lehto sekä Veikko Ryynänen.

Kevyellä treenillä finaalipaikkoja ei ole ansaittu, vaikka nappisuoritukset ovatkin tulleet yrityksen ja erehdyksen kautta.

- Mä oon aina laittanu vaan sormen jonku kappaleen päälle ja käyny kokeilemassa. Kyllä sitä sitte huomaa mikä sopii ja mikä ei. Ja yleisökin on aina huomauttamassa, että älä nyt laula enää ikinä tuota, Veikko Ryynänen nauraa.

Pub Rika Linnasta karaokekappaleita löytyy useampia tuhansia. Veikko on ehtinyt käydä läpi niistä jo useimmat. Kotoakin löytyy 4 000 stemmaa.

- Luulis täältäki löytyvän muutaman sopivan, Veikko lisää ja raapustaa karaokelappuun Akselin ja Elinan häävalssin. Samaisella kappaleella osui Etelä-Savon karaokemestaruus kohdalle.

Määrätietoisen rentoa treeniä

Mestarit tietävät, että hyvä karaokelaulaja hallitsee ainakin hengitystekniikan, esiintymistaidot sekä mikrofonin käytön. Toisaalta huonojakaan karaokelaulajia ei ole. Tärkeintä on laulun riemu tietyin rajoituksin.

- Se tässä on kaikista hankalinta kun ei voi oikein sooloilla. Tässä ei pääse kovin paljon tulkitsemaan kappaleita, koska taustat tulevat koneelta ja pitää pysyä rytmissä mukana. Välillä tekis mieli sooloilla, mutta taustat eivät anna periksi, harmittelee Veikko Ryynänen.

Mutta eikös mummojen pitäisi olla kutomassa kotona villasukkia, eikä lauleskella baarissa? Vuokko Lehdon sanoma kysymykseen on selkeä.

- Nuoret saa nyt vaan uskoa, että eläkeläiset voi tehdä mitä ne haluaa, toteaa Vuokko naureskellen.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi