Libyan hallinto hylkäsi kapinallisten tulitaukoehdotuksen

Libyan hallinto on hylännyt kapinallisten antaman tulitaukotarjouksen. Aiemmin perjantaina oppositiojohtajat kertoivat, että he olisivat valmiit hyväksymään YK:n vaatiman tulitauon tietyillä ehdoilla. Oppositio vaati, että maan johdossa pysyttelevä Muammar Gaddafi vetää joukkonsa kaikista kaupungeista.

kansannousut
Libyan kapinallisjoukot laukaisevat raketin.
Libyan kapinallisjoukot laukaisivat raketin Gaddafia tukevia joukkoja kohti taisteluissa lähellä Bregan kaupunkia 30. maaliskuuta.Manu Brabo / EPA

Gaddafin hallinnon tiedottaja sanoi, että he eivät aio vetäytyä hallussaan olevista kaupungeista.

Oppositio vaati Gaddafin hallintoa myös sallimaan rauhanomaiset mielenosoitukset sekä antamaan sananvapauden toteutua.

Oppositiojohtaja Mustafa Abdel Jalil puhui YK-lähettiläs Abdelilah Al-Khatibin kanssa perjantaina. Al-Khatib oli vierailulla kapinallisten hallitsemassa Benghazissa. Tarkoitus on ollut päästä sopuun tulitauosta ja edetä sitä kautta kriisin ratkaisemisessa poliittisesti.

Oppositiota johtavan Abdel Jalilin mukaan libyalaisten on saatava valita. Hän uskoo heidän valitsevan vapauden.

Abdel Jalil kuitenkin muistutti, että kapinalliset tarvitsevat aseita, elleivät Gaddafin joukot lopeta iskujaan siviilejä vastaan. Kapinallisten tavoite on edelleen se, että Gaddafi perheineen poistuu Libyasta.

Oppositio on tehnyt sopimuksen Qatarin kanssa: kapinalliset saavat rahaa aseisiin ja muuhun öljyä vastaan. Vielä ei tiedetä, kuinka ja milloin öljyä saadaan lähtemään maasta.

BBC: Liittouman iskuissa kuollut seitsemän siviiliä

Naton johtaman liittouman iskuissa on kuollut seitsemän siviiliä, Britannian yleisradion BBC:n haastattelema libyalaislääkäri kertoi. Kuolleet ovat 12-20 -vuotiaita. Lisäksi ainakin 25 ihmistä on loukkaantunut iskussa Bregan öljykaupunkiin keskiviikkona. Isku osui ammuksia kuljettaneeseen rekkaan. Räjähdys tuhosi kaksi lähellä sijainnutta asuntoa. BBC:n mukaan Nato tutkii tapausta.

Gaddafin joukot pommittivat perjantaina jälleen Misratan kaupunkia. Kapinallisten tiedottajan mukaan joukot ovat hyökänneet kauppoihin ja koteihin kaupungin keskustassa. Kapinallisten mukaan ainakin viisi on kuollut.

Myös Bregassa taisteltiin perjantaina. Päivän aikana ei ollut selvyyttä siitä, kumman osapuolen hallussa kaupunki on. Paikallisen lääkärin ja AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan yhteensä ainakin 11 ihmistä kuoli taisteluissa.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, YLE Uutiset