Hyppää sisältöön

Vegaanivanhemmille vankeutta Ranskassa lapsensa näännyttämisestä

Ranskassa vegaaniruokavaliota noudattaneet vanhemmat on tuomittu kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan heidän 11-kuukautisen vauvansa kuoleman vuoksi. Eläinkunnan tuotteita välttäneet vanhemmat todettiin syylliseksi näännyttämiseen ja hoitamatta jättämiseen.

Maaliskuussa 2008 11-kuukauden ikäinen Louise Le Moaligou alkoi kuumeilla ja yskiä. Lääkäri totesi pitkälle edenneen keuhkotulehduksen ja ehdotti lapsen viemistä sairaalaan. Vanhemmat kieltäytyivät ja hoitivat vauvaansa sen sijaan savivoiteilla ja kamferiöljyhieronnalla. Ainoa ravinto puolestaan oli vegaaniäidin äidinmaito.

Louisen tila paheni, ja kun vanhemmat viimein hälyyttivät apua, oli jo liian myöhäistä.

Paljon näkyvyyttä Ranskassa saanut oikeudenkäynti päättyi eilen. Vanhemmat tuomittiin 2,5 vuoden ehdottomaan vankeuteen lapsensa näännyttämisestä ja hoitamatta jättämisestä.

Ensimmäistä kertaa ranskalainen tuomioistuin loi yhteyden vegaaniäidin maidon ja vauvan aliravitsemksen välille. Tuomion mukaan äidin vegaaniruokavalio oli heikentänyt Louise'in vastustuskykyä merkittävästi.

Tyttö oli kuollessaan alipainoinen, lisäksi hän kärsi ruumiinavauksen mukaan myös pahasta A- ja B12- vitamiinien puutteesta. Äiti ei ollut syönyt vitamiinilisiä.

Puolustusasianajaja Stephane Daquon mukaan myös lasta tutkineella lääkärillä on vastuunsa.

- Lääkäri ei missään vaiheessa soittanut erityisesti hälytyskelloja, vaikka vanhemmat kertoivat koko perheen olevan vegaaneja, Daquo huomauttaa.

Vanhemmat saavat ymmärrystä myös viralliselta syyttäjältä.

- Vanhemmat eivät selvästikään ymmärtäneet lainkaan lapsensa terveydentilan heikkenemisen vakavuutta. He kuvittelivat toimivansa oikein. He halusivat antaa tytärelleen hoitoa, mutta vain niiden oppien mukaan, jotka olivat heidän periaatteidensa suuntaisia, syyttäjä Anne Laure Pillon sanoi.

Vegaaniruokavalio on lähes tuntematon käsite liharuokiin perustuvassa ranskalaisessa ruokakulttuurissa - pariisilaisravintoloiden ruokalistoilta ei vegaanivaihtoehtoja löydy. Kasvisruokiakaan ei monissa paikoissa ole salaatteja lukuun ottamatta.

Louise-vauvan kuoleman arvellaankin vain lisäävän ennakkoluuloja vegaaniruokavaliota kohtaan.