Hyppää sisältöön

Koraanin poltto johtanut kuolemiin

Ainakin kymmenen hmistä on kuollut ja yli 80 loukkaantunut mielenosoituksissa Kandaharin kaupungissa eteläisessä Afganistanissa, kertovat Kandaharin viranomaiset. Ihmiset olivat osoittamassa mieltään Koraanin polttamisen takia. Amerikkalainen saarnamies poltti Koraanin 21. maaliskuuta Floridassa Yhdysvalloissa.

Kuva: Reuters

Väkivaltaiset mielenosoitukset jatkuivat Afganistanissa nyt toista päivää. Lauantaiset mielenosoitukset alkoivat Kandaharin keskustasta, mutta levisivät myös sen ympäristöön.

Mielenosoittajat marssivat kohti YK:n toimistoja ja maakuntahallinnon päämajaa. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan poliisi ampui ilmaan pysäyttääkseen mielenosoittajajoukon.

Viranomaisten mukaan mielenosoittajat ovat vahingoittaneet rakennuksia ja polttaneet autoja. Kuvernöörin mukaan 20 ihmistä on pidätetty, ja kymmenellä heistä oli aseita. Kandaharilaisen sairaalan mukaan sinne on tuotu sekä kuolleita että loukkaantuneita ihmisiä, joita on hakattu ja heitetty kivillä.

Illalla mielenosoitus päättyi, ja mielenosoittajien johtajat menivät tapaamaan viranomaisten edustajia.

Kandaharin kuvernöörin mukaan Taliban-kapinalliset olisivat väkivaltaisten mielenosoitusten taustalla. Hänen mukaansa talibanit käyttävät yhdysvaltalaisen saarnaajan Koraanin polttoa tekosyynä väkivaltaisuuksien lietsomiseen. Talibanin edustaja on kiistänyt epäilyn ja sanoo, ettei heillä ole mitään tekemistä protestien kanssa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Kaksi kapinallista hyökkäsi lauantaina Naton tukikohtaan maan pääkaupungissa Kabulissa. Nato-joukkojen ja poliisin mukaan itsemurhaiskussa loukkaantui lievästi kolme sotilasta. Naton mukaan molemmat hyökkääjät kuolivat iskussa.

Hyökkäys tehtiin vain päivä sen jälkeen, kun seitsemän YK:n ulkomaista työntekijää ja viisi afgaania sai perjantaina surmansa mielenosoittajien hyökättyä YK:n tiloihin Mazar-i-Sharifin kaupungissa.