Espanjan Zapatero ei asetu enää ehdolle

Espanjan pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero ei asetu ehdolle seuraavissa parlamenttivaaleissa. Zapatero kertoi päätöksestään lauantaina Espanjan sosialistisen työväenpuolueen (PSOE) johdon tapaamisessa.

Ulkomaat
Espanjan pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero virka-asuntonsa edustalla Madridissa Espanjassa.
Angel Diaz / EPA

Espanjan pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero kertoi lauantaina, ettei aio tavoitella kolmatta kautta virassaan vuoden 2012 parlamenttivaaleissa.

Zapatero kertoo asettaneensa rajakseen kaksi kautta, sillä se on oikeudenmukaisempaa Espanjalle, hänen puolueelleen [PSOE] ja perheelleen. Nyt julkistettu luopumispäätös on tarkoitettu myös hälventämään sisäpoliittista epävarmuutta talouskriisin kanssa painivassa maassa.

Zapatero lupaa kuitenkin viedä läpi Espanjan aloittamat talousuudistukset. Sosialistien vähemmistöhallitus pystyy siihen poliittisten sopimusten ansiosta, vaikka pääministerin ja tämän puolueen suosio on pohjamudissa.

Zapatero valittiin pääministeriksi vuonna 2004. Hän kertoo päättäneensä jo tuolloin, ettei aio olla virassa kahdeksaa vuotta pidempään. Zapateron mukaan tuo päätös ei ole muuttunut.

Sosialistit hakevat Zapateron seuraajan puoluevaalilla. Tavoitteena on, että nimi selviäisi syyskuuhun mennessä. Vahvoja ehdokkaita ovat sisäministeri Alfredo Pérez Rubalcaba ja maan ensimmäinen naispuolustusministeri, katalonialainen Carme Chacón.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, YLE Uutiset