Fukushimassa löytyi radioaktiivisen veden vuotokohta

Japanissa Fukushiman ydinvoimalan rakenteista on löytynyt halkeama, josta valuu radioaktiivista vettä mereen. Merestä voimalan edustalta on jo pitkään mitattu korkeita säteilytasoja, mutta on ollut epäselvää, mistä säteily pääsee mereen.

Ulkomaat
Ydinvoimalan työntekijät ruiskuttavat suoja-ainetta estääkseen radioaktiivisen aineksen leviämisen Fukushiman vaurioituneesta ydinvoimalasta.
TEPCO / HO / EPA

Voimalayhtiö Tepco kertoo, että nyt löytynyt vuotokohta on voimalan kakkosyksikön yhteydessä. Muissa viidessä yksikössä ei ole tarkastuksissa löytynyt halkeamia.

Projektipäällikkö Tapani Virolainen Säteilyturvakeskuksesta kertoo, että halkeama näyttäisi olevan kohdassa, jossa maanalaiset putkitunnelit yhdistyvät jäähdytysvedenottorakenteisiin lähellä merta.

Ilmasta vuotokohdan yläpuolelta on mitattu tuhannen millisievertin säteilyä, kertoo Japanin ydinturvallisuusviranomaisen edustaja Hidehiko Nishiyama.

Tuhat millisievertiä tunnissa on voimakasta radioaktiivista säteilyä. Työntekijän annosraja ylittyy 10 minuutissa ja altistuminen on hengenvaarallista tunnissa.

STUKin mukaan voimalan edustalta merestä on mitattu niin voimakasta säteilyä, että on ollut melko selvää, että radioaktiivista vettä vuotaa jostakin voimala-alueelta mereen.

Voimalan turbiinirakennuksisista ja maanalaisista tunneleista oli löytynyt radioaktiivista vettä jo aiemmin, mutta sen valumista mereen ei ollut vahvistettu.

Tepco on ryhtynyt kaatamaan halkeamakohtaan betonia vuodon tukkimiseksi. Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan vesi on kuitenkin estänyt betonin kovettumisen ja vuoto on jatkunut. Tepco suunnittelee nyt käyttävänsä vettä imevää polymeeriä estääkseen saastuneen veden vuotamisen mereen.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi lauantaina aikovansa lähettää Japaniin kaksi ydinvoimala-asiantuntijaa saadakseen ensi käden tietoa Fukushiman reaktorien tilanteesta. Asiantuntijat järjestävät tapaamisia Japanin ydinenergiaviranomaisten kanssa maanantaista alkaen.

IAEA:lla on Japanissa jo kaksi asiantuntijaa, joiden tehtävänä on tarkkailla säteilytasoja.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters, AP