Rehn haluaa perusteluja Libya-päätöksille

Entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn epäilee, että vaalien läheisyys vaikuttaa päätöksentekoon Suomen osallistumisesta Libyan lentokieltoalueen valvontaan. TV1:n Ykkösaamussa Rehn toivoi hallitukselta perusteluja tehdyille päätöksille.

talous
Elisabeth Rehn Ylen Ykkösaamun haastattelussa
Ministeri Elisabeth Rehn ihmetteli Suomen Libya-päätöstä Ylen Ykkösaamussa.

Rehnin mukaan olisi hyvä kuulla ulkopoliittisen johdon tekemän päätöksen perustelut, ettei syntyisi mielikuvaa, että Suomi jättäytyi pois Libyan lentokiellon valvonnasta juuri eduskuntavaalien vuoksi.

- Tässä on jäänyt epävarma kuva siitä mitkä ovat päätöksen tarkoitusperät. On hyvä meidän kansalaisten tietää, mitkä nämä perustelut ovat. Täytyy myös muistaa, että turvallisuusneuvoston Libyaa koskeva päätöslauselma on erittäin selkeä. On suuri asia että emme ole mukana, vaikka turvallisuusneuvosto on näin yksimielisesti asiasta päättänyt.

Rehn ihmetteli Ykkösaamussa myös miksi kanta Libyan operaatioon lyötiin lukkoon jo aikaisin, hyvissä ajoin ennen Lontoossa pidettyä Libya-kokousta.

- Ei Suomea sinne tietenkään kutsuttu, koska jo hyvin aikaisessa vaiheessa sanottiin ettei Suomi osallistu operaatioon, hän totesi.

Hornetien valmius selvitettävä

Rehn toivoi Ilmavoimilta tai pääesikunnalta arviota siitä, miten hyvin Suomen Hornet-hävittäjät soveltuisivat Libyan operaation tyyppisiin tehtäviin.

- Olisi hyvä kertoa ovatko ne yleensäkään valmiudessa ja sopivia tehtävään, ettei asialla turhaan spekuloida. Minun tietääkseni Hornetien soveltuvuus operaatioon on jopa astetta parempi kuin ruotsalaisten Jas-Gripen -hävittäjien.

Rehn toimi puolustusministerinä vuonna 1992, kun Suomi päätti Hornet-hävittäjien ostosta Yhdysvalloista.

Gaddafin toimia tutkitaan

Kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahaston johtokunnan puheenjohtajaksi vuosi sitten nimitetty Rehn kertoi tuomioistuimen valmistelleen jo jonkin aikaa syytteiden nostamista Libyan johtajaa Muammar Gaddafia vastaan.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti helmikuun puolivälissä pyytää tuomioistuimen syyyttäjänvirastoa aloittamaan tutkinnan siitä, onko Libyassa tapahtunut ihmisoikeusrikkomuksia omia kansalaisia vastaan.

- Tutkinta kohdistuu eri henkilöihin Libyassa ja heidän toimintaansa. Ymmärtääkseni on tarkoitus tehdä nopea arviointi siitä, onko syytteiden nostamiselle perusteita.

Rehnin mukaan aikaisemmat kokemukset syytteiden nostamisesta Haagin rikostuomioistuimessa ovat osoittaneet, että asiaan liittyy usein politikointia.

- Olen törmännyt tähän kysymykseen monta kertaa. Mikä on tärkeämpää, oikeuden toteutuminen vai rauha ja vihollisuuksien lopettaminen? Minusta on selvää että uhreille pitää saada oikeutta, mutta samalla nousee kysymys siitä pidennämmekö rauhanprosessia sillä, että syytteiden nostamista valmistellaan, Rehn pohti.

- Tällä hetkellä voi olla aika houkuttelevaa saada vihamielisyydet loppumaan. Pitkällä tähtäimellä oikeuden täytyy kuitenkin aina voittaa, hän sanoi.

Työtä uhrien auttamiseksi

Rehn kertoi TV1:n Ykkösaamussa myös työstään sodan ja konfliktien jalkoihin jääneiden uhrien auttamiseksi eri puolilla maailmaa. Vuodessa hänelle kertyy yli 100 matkapäivää paitsi kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahaston tehtävissä, myös naisten oikeuksien puolestapuhujana.

- Näen usein aika rajuja asioita. Keskustelen silvottuja ja raiskattujen ihmisten kanssa. Olin aikaisemmin epäileväinen uhreille annettavan psyykkisen avun suhteen, mutta olen joutunut kääntämään kelkkani.

- Olen nähnyt että jo sekin auttaa, että ihminen pääsee kertomaan tuntemuksistaan, Rehn kertoi.

Lähteet: YLE Uutiset