Kesäisiä säitä saadaan vielä odottaa

Lämpimiä ilmoja joudutaan vielä odottamaan useita viikkoja. Syypää on Suomea peittävä paksu lumi, jonka sulaminen on edellytys kesäisille ilmoille, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Kotimaa
Kerrostaloalue kevättalvisessa sumussa
YLE/ Seppo Sarkkinen

Sunnuntaina maan eteläosaa verhosi paksu sumu, josta tihutti vettä. Huutonen löysi kurjasta säästä myönteisen puolen. Sumuisuus on merkki ilman lämpenemisestä, ja tihkusade nopeuttaa lumipeitteen sulamista.

- Niin kauan kun maassa on lunta, niin eivät päivälämpötilat voi juuri kymmentä astetta korkeammiksi nousta, hän kertoo lumikerroksen vaikutuksesta.

Vasta lumipeitteen sulamisen jälkeen sää voi muuttua kesäiseksi. Lumen sulamisnopeus riippuu esimerkiksi sateista, joita Suomeen on tulossa lisää. Huutonen arvioi varovaisesti, että lumen lähtö kestää etelässäkin vielä ainakin kahdesta kolmeen viikkoa.

Vaikka sunnuntai etelässä kalsealta tuntuikin, on kevät Huutosen mukaan normaalissa aikataulussa. Parin asteen päivälämpötila on huhtikuun alussa tavallista. Ensi viikolla Etelä-Suomeen on luvassa jo 5-6 asteen päivälämpötiloja.

Lähteet: YLE Uutiset