1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Koraani-mellakat jatkuvat Afganistanissa

Afganistanissa osoitetaan mieltä jo kolmatta päivää Yhdysvaltain Floridassa sattuneen Koraanin polton takia. Koraanin polttaminen pienessä kirkossa on lietsonut protesteja kaikkialla muslimimaailmassa. Mielenosoitukset ovat johtaneet mellakoihin, joissa on saanut surmansa 20 ihmistä pelkästään Afganistanissa.

Ulkomaat
Ihmiset osoittavat mieltään Floridassa sattunutta Koraanin polttoa vastaan Kabulissa Afganistanissa.
S. Sabawoon / EPA

Uutistoimisto Reutersin mukaan kaksi poliisia kuoli ja yli 30 ihmistä loukkaantui sunnuntaina Kandaharin kaupungissa Etelä-Afganistanissa. Mellakat levisivät Kandaharista myös sen lähialueille. Ainakin Panjwayissa ja Dandissa kerrotaan olevan loukkantuneita. Kandaharin mielenosoituksissa kuoli lauantaina ainakin kymmenen ihmistä ja yli 80 loukkaantui.

Itäisessä Nangarharin maakunnassa Jalalabadissa sunnuntaina järjestetty mielenosoitus sujui sen sijaan rauhallisesti. Arviolta 500 opiskelijaa tukki kaupungin suurimman valtatien kolmeksi tunniksi. He huutelivat Yhdysvaltain vastaisia iskulauseita ja polttivat presidentti Barack Obaman kuvia.

Sadat ihmiset osoittivat mieltään myös Charikarin kaupungissa, maan pääkaupungin Kabulin pohjoispuolella.

Erityisesti äärimuslimien Taliban on vaatinut Afganistanissa kansalaisia protestoimaan Koraanin polttamisen vuoksi.

Perjantaina seitsemän YK:n ulkomaista työntekijää ja viisi afgaania sai surmansa, kun mielenosoittajat hyökkäsivät YK:n tiloihin Mazar-i-Sharifin kaupungissa.

Karzai vaatii USA:n kongressia tuomitsemaan Koraanin polton

Afganistanin presidentti Hamid Karzai kehottaa Yhdysvaltain kongressia tuomitsemaan Koraanin polttamisen ja estämään sen tapahtumisen uudelleen.

Karzai esitti vaatimuksensa tavatessaan Yhdysvaltain suurlähettilään Karl Eikenberryn sekä Afganistanissa olevien Naton ja Yhdysvaltojen joukkojen komentajan, kenraali David Petraeuksen, kertoo presidentinkanslia tiedotteessaan.

Sen mukaan Eikenberry luki tapaamisessa Karzaille Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman lausunnon, jossa tämä tuomitsee Koraanin polton. Obama on tuominnut myös iskun YK:n työntekijöitä kohtaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi