Viulu vai sähkökitara?

Vallalla oleva kevyen musiikin buumi vaikuttaa lasten musiikin harrastamiseen. Teeveestä tutut sähkökitarat ja rummut kiinnostavat varsinkin poikia. Silti lopulta myös klassisen musiikin soittimille löytyy ottajia.

soittimet
Kuvassa Fanni Koivisto soittamassa viulua
YLE / Kalle Niskala
Kuvassa Fanni Koivisto (oik.) soittaa viulua suuressa jousiorkesterissa Keski-Pohjanmaan konservatoriolla

Jos lapsi haluaa harrastaa musiikkia, oikean soittimen valinta on tärkeä asia.

Keski-Pohjanmaan konservatoriolle pyrkivät seuraavat ensin soitinesittelykonserttia, jossa esitellään kaikki mahdolliset oppilaitoksessa soitettavissa olevat soittimet.

Konsertissa lapset soittavat lapsille. Pyrkijöille tulee selkeä kuva soittimesta ja sen ääni tulee tutuksi.

Tuntuma on oikeassa

Konservatorion vararehtori Pasi Ojala naurahtaa, että jostain syystä lapselle mieluisaksi konsertista esiinnoussut soitin on usein oikea valinta. Soittimen äänensävy ja -väri alkavat tuntua omilta. Tietenkin soittimia myöhemmin myös vaihdetaan, mutta harvemmin.

Klarinetinsoiton opettaja Noora-Kaisa Salo-Peltokoski pohtii, että tuntuu kuin soitin valitsisi soittajansa. Kuvio menee jopa niinkin pitkälle, että Salo-Peltokoski sanoo leikkimielisesti tunnistavansa kysymättä, mitä soitinta ihminen soittaa. Ihan ulkonäön, käyttäytymisen ja olemuksen perusteella.

Klarinettia 8-vuotiaasta soittanut Miili Matikainen muistelee, että hän valitsi aikanaan klarinetin, kun tutut soittivat sitä. Lisäksi sana "klarinetti" toi mielikuvan värikkäästä soittimesta. Klarinetista saakin ulos monivivahteista ääntä. Itse soitin kuitenkin on väriltään musta. Se ei Miiliä enää haittaa.

Soveltuvuus selvitetään

Kun konservatoriolle pyrkivä lapsi on soitinesittelykonsertin jälkeen merkannut suosikkisoittimensa paperille, konservatoriolla katsotaan lapsen fyysiset edellytykset soittaa sitä. Pianistin sormien on toimittava hyvin, eikä puhaltajalla voi olla kovasti oikomisongelmia purukalustossaan.

Vaikka moni poika haaveilee rummuista ja sähkökitarasta, soitinesittelykonsertti saattaa saada heidät pyrkimään esimerkiksi trumpettiopetukseen.

Konservatoriolla tarkkaillaan, että kaikkiin soittimiin saadaan tarpeeksi soittajia. Yleensä jotkut soittimet ovat suositumpia kuin toiset . Tällä hetkellä jouset ja vaskisoittimet ovat Keski-Pohjanmaalla suosittuja.

Sen sijaan lisää oppilaita kaivattaisiin harmonikkaa, fagottia, selloa, tuubaa ja klassista kitaraa soittamaan. Konservatorio onkin tänä keväänä lähdössä lähikouluihin näitä instrumentteja esittelemään. Vajaus saadaan varmasti täytettyä, ennakoi vararehtori Pasi Ojala.

"Kevyen musiikin suosio ehkä hyväkin"

Suomen Konservatorioliitto piti Kokkolassa huhtikuun ensimmäisenä päivänä kevätpäiviään. Liiton puheenjohtaja Hannu Wuorela Turun konservatoriosta myöntää, että kevyt musiikki on nyt aallonharjalla.

Wuorela toteaa buumin olevan haaste musiikinopetukselle. Tendenssi on otettukin huomioon, onhan konservatorioissa kevyn musiikin ja rytmimusiikin linjansa.

Wuorela kuitenkin miettii, että musiikki itsessään on noiden suosittujen ohjelmien vuoksi noussut kaiken kansan kiinnostuksen kohteeksi. Kuorolaulu esimerkiksi on yhtä äkkiä hyvin suosittua. Ilmiö on siis hyväkin.

Konservatorioliiton puheenjohtaja ei olisi niinkään huolissaan siitä, innostuvatko pojat yhä vain sähkökitaroista, vaan siitä, saadaanko kaikki lahjakkaat ja innostuneet lapset musiikin pariin vaikkapa musiikkileikkikoulujen avulla. Hänen mielestään muskaritoimintaan pitäisi suunnata nykyistä enemmän resursseja.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Heini Holopainen