Viljatilojen ansiot nousivat, muut kärsivät raaka-aineiden kallistumisesta

Viljan viljelijöiden tulot jopa kolminkertaistuvat ruuan raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen nousun myötä. Nousu alkoi viime elokuussa suurten tuottajamaiden huonojen satojen myötä. Sen sijaan raaka-aineiden kallistuminen kurittaa maito- ja lihatiloja. Ne kärsivät lannoitteiden ja rehujen kallistumisesta.

talous
Maanviljelijä traktorinsa vieressä puidulla pellolla
YLE
Maanviljelijä traktorinsa vieressä puidulla pellolla
Suomalaiset viljatilat hyötyvät korkeista viljan hinnoista.

Leipäviljan tuottajahinta nousi tammikuun loppuun mennessä edellisvuodesta noin 80 prosenttia. Huonot uutiset Venäjän sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikan sadoista saivat pörssispekuloijat liikkeelle. Voimakas nousu hyödyttää nyt kaikkien viljalajien viljelijöitä.

Tutkija kuitenkin muistuttaa, ettei edes tulojen kolminkertaistuminen tarkoita kovin suuria tuloja.

- Jos keskimääräisellä viljatilalla, jossa on 50 hehtaaria peltoa, maataloustulo on ollut noin 5 000 euron paikkeilla. Jos nyt tulot nousevat 15 000 euroon, niin silloin puhutaan tulojen kolminkertaistumisesta, mutta puhutaan suhteellisen pienistä summista edelleen, asiantuntija Jari Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta muistuttaa.

Niemen mukaan elokuusta lähtien nähty hintojen nousu ennakoi jo pidemmän aikavälin ruuan raaka-aineiden kallistumista. Ruuan kysyntä kasvaa kehitysmaiden kasvun myötä, mutta myös esimerkiksi biopolttoaineiden tuotanto lisää mm. peltokasvien kysyntää maailmalla.

MTT:n asiantuntija Jari Niemi muistuttaa, että raaka-ainemarkkinoilla hinnat vaihtelevat nopeasti. Tuleva satokausi määrää pitkälti suunnan.

- Pitkällä aikavälillä viljan ja maataloustuotteiden hinnat ovat vahvistumassa. Tämänhetkiset maailmanmarkkinahinnat ovat kuitenkin vielä ylireaktiota, Niemi pohtii.

Liha- ja maitotilat kurimuksessa

Raaka-aineiden hintojen nousu pörssissä kääntää myös tuotantovälineiden hinnat nousuun. Lannoitteiden ja rehujen hinnat ampaisivat viljojen kallistumisen myötä yhtä jyrkkään nousuun. Rehun kallistuminen kurittaa maito- ja lihatiloja.

- Lainojen, työntekijäkulujen ja rehuostojen jälkeen tuotannosta ei jää mitään käteen, tuskailee somerolainen maitotilallinen Kaija Pirttilä.

Valio ja Arla Ingman korottavat maidon tuottajahintaa huhtikuussa. Valio 2,5 sentillä ja Arla-Ingman 2,6 sentillä. Ei riitä, sanoo maidontuottaja.

- Tässä tilanteessa tarvitaan parinkymmenen sentin korotus, suurinvestoinnin yhdessä puolisonsa kanssa vuonna 2006 tehnyt Kaija Pirttilä laskee.

MTT:n asiantuntija Jari Niemi laskee, että lihatiloilla hintoihin tarvitaan parinkymmenen prosentin korotuksia, jotta nykyiset kustannukset saataisiin kuitattua. Lihakarjan kasvattajien tulot putoavatkin Niemen arvion mukaan tänä vuonna. Maitotiloilla tulotaso pysyy vakaana.

Pellervon taloudellisen tutkimuskeskuksen arvion mukaan kuluttajien ruokalasku kasvaa kuluvan vuoden loppuun mennessä noin kolmella prosentilla.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Keränen