Kazakstanin presidentille 95,5 prosentin äänet

Kazakstanin sunnuntaisten presidentinvaalien voittajaksi on julistautunut istuva presidentti Nursultan Nazarbajev. Jo etukäteen vaaleja pidettiin lähinnä seremoniallisina ja lopputulosta selvänä: Nazarbajevin valtakausi yltää kolmannelle vuosikymmenelle.

Ulkomaat

Vaalilautakunnan mukaan presidentti on saanut äänistä 95,5 prosenttia. Vaalien kummallisuutena yksi kolmesta vastaehdokkaasta kertoi itsekin äänestäneensä Nazarbajevia.

Nazarbajev julistautui vaalivoittajaksi sanomalla, että kazakstanilaiset ovat selvästi tyytyväisiä 20 vuoden aikana tehtyyn työhön.

- Mitä muuta kunniaa tai tukea maan johtaja tarvitsee? hän kysyi viitaten ilmeisesti länsimaiden kritiikkiin.

Kazakstania on arvosteltu yksipuoluejärjestelmästä, jossa presidenttiä haastavat tahot on vaiennettu eikä länsivaltoihin ole kunnollista keskusteluyhteyttä. Pääministeri Karin Massimov lupasi vaalien alla, että Kazakstanin politiikkakin uudistuu kestävän kehityksen pakossa – aikanaan.

- Sitä ei voi tehdä saman tien. Se vie aikaa.

Oppositiojohtajien mukaan vaalien vastaehdokkaat olivat hallituksen valitsemia ja ehdolla vain vaalien lainmukaisuutta varten. Vaikka oppositio kehotti boikotoimaan vaaleja, vilkkaus oli noin 90 prosenttia.

Lähteet: AFP