Martin-päivästä Ahtisaari-päivä

Ulkoministeriö haluaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävästä Ahtisaari-päivästä vuotuisen suomalaista rauhanvälitystyötä tunnetuksi tekevän tapahtumapäivän. Päivää on tarkoitus viettää tämän vuoden jälkeen joka vuosi Martin-päivänä 10.11. tai sitä seuraavana arkipäivänä.

talous

Tänä vuonna päivän vietto jakautuu kahdelle päivälle. Niistä ensimmäinen on presidentti Martti Ahtisaaren perustaman Crisis Management Initiative CMI -järjestön 10-vuotisjuhlaseminaarin järjestämispäivä 19.4.

Helsingissä järjestettävään seminaariin on kutsuttu noin 800 rauhantyön vaikuttajaa eri puolilta maailmaa. Vieraiden joukossa on muun muassa YK:n entinen päsihteeri Kofi Annan.

Ahtisaaren mukaan seminaarin tavoitteena on avata erilaisia näkökohtia konfliktien ratkaisuun ja rauhanvälitykseen ja korostaa samalla rauhan merkitystä ihmisten ja valtioiden hyvinvoinnin takaajana.

CMI:n seminaari kattaa tänä vuonna Ahtisaari-päivän kansainvälisen asiantuntijaosuuden. Myöhemmin syksyllä järjestetään Ahtisaari-päivän yleisöosuus, jossa Ahtisaari vierailee jossain suomalaisessa yliopistossa puhumassa yleisölle järjestetyssä tilaisuudessa.

Ulkoministeriö toivoo, että Ahtisaari-päivää vietettäisiin myös kouluissa, joissa päivän teemana olisi rauhanvälityksen ja sovinnon merkityksen pohdinta.

Lähteet: YLE Uutiset