1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tulvauhka laittaa viljelysuunnitelmat uusiksi

ProAgria kehottaa pohjalaisviljelijöitä varautumaan tulvauhkaan. Palvelupäällikkö Henri Honkalan mukaan tulvaherkillä alueilla viljelysuunnitelmia kannattaa nyt muuttaa.

Kuva: Pasi Takkunen YLE

Tulvapelloilla täytyy luopua myöhäisistä lajikkeista, samoin kalkituksesta. Myös rehupaalit on syytä siirtää ajoissa tulvan alta turvaan. Honkala muistuttaa, että tulvavesi tuo pelloille muun muassa hukkakauraa.

- Hukkakaura voi itää tulvapelloilla viiveellä, joten erityistä tarkkuutta vaaditaan paitsi ensi kesänä myös tulevana, Henri Honkala selvittää.

Tulvatilannetta seuraavien asiantuntijoiden mukaan näyttää hyvin todennäköiseltä, että tänä keväänä Etelä-Pohjanmaalla tulvapengereiden luukut joudutaan avaamaan ja juoksuttamaan vettä pelloille. Näillä pelloilla kuivuminen viivästyttää kevätkylvöjen aloittamista parilla viikolla.

- Viljelijät ovat yleensä varautuneet tulviin niillä alueilla, joilla kevättulvat toistuvat vuosittain. Nyt näyttää siltä, että tulvavettä saadaan myös sellaisille pelloille, missä on viime vuodet säästytty tulvalta, kertoo Honkala.