Syöpäsolulla on ikuinen elämä

Ihminen sairastuu syöpään yllättäen ja sattumalta. Näin ajateltiin ennen kuin alettiin tuntea syövän periytyvyyden piirteitä. Professori Jukka-Pekka Mecklin on suomalaisen suolistosyöpätutkimuksen avainhahmo ja hän tietää, että syöpäsolu on hiljainen, ovela ja jakaantuu loputtomiin.

syövät
Syöpäsoluja mikroskooppikuvassa.
Syöpäsolu ottaa jalat alleen ja irrottautuu muusta kasvaimesta.Turun yliopisto

Jukka-Pekka Mecklin toimii Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kirurgian ylilääkärinä. Hänen ja syövän tiet kohtasivat sairaalatyössä.

-Olin nuori kirurgi ja havaitsin semmoisen poikkeuksellisen ilmiön, että nuori syöpäpotilas kertoi, että myös hänen kaksi veljeään ja äitinsä olivat sairastuneet. Heillä kaikilla oli sama syöpäsairaus jo nuorella iällä. Pakko oli uskoa, että syöpä periytyy. Silloin kun opiskelin lääkärikoulussa, opetettiin, että syöpä tulee sattumalta, eikä se periydy, mutta kun sitä rupesi selvittelemään, asia varmistui, että kyllä se periytyykin. 1980-luvulla ruvettiin asiaa tutkimaan ja sillä tiellä ollaan edelleen, kertoo Mecklin.

Mecklin keräsi väitöskirjaansa varten ainutlaatuisen aineiston paksusuolisyöpää sairastavista suvuista. Tämän aineiston avulla sittemmin suomalais-amerikkalainen tutkimusryhmä löysi vuonna 1993 ensimäisen periytyvälle paksusuolisyövälle altistavan geenin.

Sairaus muiden joukossa

Joka neljäs suomalainen sairastuu jossain vaiheessa elämäänsä syöpään. Vuosittain syövän saa noin 24 000 ihmistä, joista puolet paranee.

Mecklin mukaan nykyään ymmärretään paremmin, että syöpä on sairaus muiden joukossa, eikä sanalla ole enää niin pahaa kaikua kuin takavuosina.

-Se on aika luonnollinen tilanne, kun ihminen on tarpeeksi vanha. Syöpä syntyy todennöisesti sen takia, että elimistö ei enää pysty pahanlaatuisia kasvainsoluja poistamaan. Mutta kun syöpä iskee yllättäen ja nuorelle ihmiselle, niin on sillä vielä paha kaiku. Siitäkin huolimatta, että olemme pystyneet paljon kehittämään hoitomuotoja. Me pystyisimme hoitamaan lähes kaikki syövät, jos diagnoosi tehdään ajoissa, muistuttaa Mecklin.

Syöpäsolu on hiljainen ja ovela

Monet syöpäkasvaimet voivat kasvaa ihmisessä jopa vuosia antamatta mitään oireita. Mecklinin mukaan ihmisillä ja joskus jopa lääkäreilläkin on sellainen käsitys, ettei lähdetä tutkimaan ennen kuin on selvästi oireita. Sota syöpää vastaan voidaan voittaa kuitenkin parhaiten niin, että sen kimppuun käydään mahdollisimman varhaisessa vaihessa.

-Esimerkiksi suolioireita on niin paljon, etteivät ihmiset ota niitä aina vakavasti. Heti kannattaa mennä tutkimuksiin, eikä odottaa viimevaiheen oireita. Kannattaa katsoa myös sukuun, jos syöpää on esiintynyt siellä nuorella iällä, niin se on merkittävä riskitekijä. Esimerkiksi alhainen hemoglobiini saattaa viitata vuotoanemiaan ja siellä voi olla hiljainen paksusuolensyöpä, joka pitää tutkia, kertoo Mecklin.

Syövän synnystä tiedetään nykyään jo melko paljon, mutta sairaudessa on silti tutkijoillekin vielä kosolti suurta tuntematonta.

-Kasvain syntyy hyvänlaatuisesta esiasteesta, mutta me ei tiedetä, miksi jotkut solut lähtevät kasvamaan. Syövän synnyllä ja erilaisilla tulehdusmekanismeilla näytää olevan jotakin yhteistä. Solu menettää tavallaan kontrollin. Syöpäsolulla on jotakin, mikä tavalliselta solulta puuttuu eli ikuinen elämä. Syöpäsolu jakaantuu loputtomasti ja se tekee siitä elimistössä niin ylivertaisen, selittää Mecklin.

Syöpää ei pidä pelätä niin, ettei lähde lääkäriin

Syöpäekspertin mukaan syöpää pitää pelätä, mutta ei niin, että jättää lähtemättä lääkäriin.

-Jos on itseä huolettavia oireita, pitää mennä asiantuntijan luo ja katsoa, mistä ne johtuvat. Nykyään suhtaudutaan asiallisesti potilaisiin ja heidän oireisiinsa ja lääkärit kertovat, että tarvitseeko tehdä tutkimuksia vai ei, vakuuttaa Mecklin.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Heli Kaski