Vanhan ajan talvet saivat nuoret hiihtämään

Hyvälumiset talvet ovat saaneet aiempaa nuoremmat hiihtämään. Eniten on ostettu pitopohjasuksia. Uutta on, että nyt suksia ovat hankkineet erityisesti nuoret aikuiset. Suksitehdas puskee yhä uusia suksia markkinoille kahdessa vuorossa.

sukset
Kauppias Mats Prest tarkistaa suksea.
YLE / Petra Haavisto

Kauppiaiden mukaan tänä vuonna suksia on myyty edellisvuoden tapaan, mutta aiemmista vuosista poiketen talven suksimyynti keskittyi alkuvuoden sijasta marras-joulukuuhun.

- Hiihtäminen on nyt aika trendikäs laji. Aika monet nuoremmatkin ovat ruvenneet uudestaan hiihtämään. Ehkä ainut ikäryhmä, joka ei välttämättä hiihdä ovat 15- 25 -vuotiaat. Siinä on vielä pieni puute. Mutta nuoret aikuiset ovat alkaneet hiihtämäään uudestaan, iloitsee Haka-Sportin kauppias Mats Prest.

Niin sanottujen pitopohjasuksien kauppa on jatkunut tänä talvena vilkkaana. Perinteiselle hiihtotyylille tarkoitetut pitopohjat eivät tarvitse voitelua.

- Ehkä etenkin varttuneemmat ihmiset ostavat pitopohjasuksia.

Hiihtobuumi näkyy myös suksitehtailla. Kotimaisia Peltosen Suksia markkinoivan Norrmark Suomi Oy:n myyntipäällikkö Timo Toikka sanoo, että pohjoisessa Suomessa kysyntä on yleensä vakaata vudesta toiseen. Etelän hyvät talvikelit jo toisena vuonna peräkkäin ovat räjäyttäneet kysynnän niin, että suksien tekijöillä riiittä kiirettä myös kevätauringon jo paistaessa.

- Tehtaat pyörivät tällä hetkellä kahdessa vuorossa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa