Puhaltajat ovat kaupungilla neljättä kertaa

Kajaanissa Puhaltajat kaupungilla -tapahtumat tuovat puhallinmusiikin ihmisten tykö kahvilaan, kouluun ja kirjastoon. Tapahtumaviikko huipentuu sunnuntaina Kynttiläkonserttiin Kajaanin kirkossa.

käyrätorvi
Käyrätorvi
YLE / Ilona Huovinen

Kajaanin puhallinorkesterin kapelimestarin Tanja Räsäsen oma soitin on klarinetti, jota hän myös opettaa Kainuun musiikkiopistossa. Räsänen on Puhaltajat kaupungilla (siirryt toiseen palveluun) -tapahtuman vastaava järjestäjä, ja uskoo ihmisten jo osaavan odottaa puhallinmusiikin konsertteja ympäri kaupunkia.

- Ensimmäisenä vuotena päät kyllä kääntyivät ja katseet viipyivät kun aloitimme vaikkapa kahvilassa konserttimme, Räsänen muistelee.

- Nyt luulen ihmisten tietävän mistä on kysymys, ja hienoa, jos puhallinmusiikki on jo tutumpaa. Uusia harrastajiakin saattaa näiden esiintymisten kautta innostua soittamisesta.

Meri Holappa sai kipinän saksofonin soittamiseen animaatiosarjasta The Simpsons, jossa Lisa soittaa samaista soitinta.

- Hakeuduin musiikkiluokalle ja aloitin opinnot musiikkiopistossa. Sarjan alkutunnari ei vielä onnistu, se on haastava.

Käyrätorvi on vänkä vekotin

Käyrätorvi on alun perin kehittynyt varhaisista metsästystorvista. Kajaanin Puhallinmusiikin Ystävät ry:n puheenjohtaja Suvi Leinonen kertoo ensimmäisen oppituntinsa soittimellaan olleen oikean huulten asennon löytämisen.

- Ja se, että sai ääntä aikaiseksi. Sitten alkoi opettelu puhaltamisen hallitsemisesta.

Kainuun Radion aamussa vierailleet naiset laittoivat toimittajankin tiukkaan paikkaan.

- Meillä on sinulle yllätys! Sinun pitäisi nyt Suvin opastuksella saada muutamassa minuutissa ääntä aikaiseksi käyrätorvella, Räsänen patisti Katja Oittista oppiin.

Muutaman onnettoman puhalluksen jälkeen Oittinen sai juonen päästä kiinni, ja töräytti ilmoille ääntä käyrätorvesta. Puhallinmusiikiksi törähtelyä ei voinut nimittää.

Lähteet: YLE Kainuu / Katja Oittinen