Kanavarantaan suunnitellut kerrostalot nostattavat vastalauseita

Joensuun ydinkeskustaan jokivarteen suunnitelluista kerrostaloista on tullut kiistakapula. Kaupunki aikoo kaavoittaa Kanavarantaan kaksi kerrostaloa. Vastustajien mielestä rakennukset pilaisivat rantamaiseman ja vaikeuttaisivat liikkumista.

kerrostalot
Seppo Surakka vastustaa ja Touko Linjama puoltaa Kanavarannan lisärakentamista.
Seppo Surakka (vasemmalla) vastustaa ja Touko Linjama puoltaa Kanavarannan lisärakentamista.YLE / Janne Ahjopalo

Pielisjoen varrella Kanavarannassa kävelevät erimieliset miehet. Kaavaa valmistellut arkkitehti Touko Linjama luonnollisesti puolustaa kerrostalojen rakentamista. Sen sijaan entinen apulaiskaupunginjohtaja Seppo Surakka muodosti nopeasti oman vastustavan kantansa tutustuttuaan suunnitelmaan.

- Saman tien läksin kävelemään kaupungille katselemaan. Tulin hyvin tiukkaan lopputulokseen, että ei missään tapauksessa pitäisi laajentaa, toteaa Surakka.

Joensuun kaupungin kaavoitusarkkitehti Touko Linjama ajattelee suunniteltujen kerrostalojen sopivan nykyiseen rakennuskantaan.

- Muutos on havaittava, mutta se ei ole sillä tavalla radikaalisti poikkeava, sanoo Linjama.

"Näkymät peittyvät ja liikkuminen vaikeutuu"

Kaupunki on kaavoittamassa yksityisrakentamiseen kerrostaloja, jotka muuttaisivat Kanavarannan ilmettä. Nykyiseen kokonaisuuteen kuuluvat piimälinnana tunnetut rakennukset ja entinen postitalo. Entinen apulaiskaupunginjohtaja Seppo Surakka näkee tummien pilvien kasaantuvan taivaalle.

- Minusta kaupungintalo jää rakennuskompleksin varjoon. Näkymä joelle pohjoiseen päin häiriintyy. Liikkuminen myös vaikeutuu, moittii Surakka.

Kaavoitusta valmistelevalla arkkitehti Touko Linjamalla on perusteensa Kanavarannan lisärakentamiseen.

- Kun rakennetaan tai käytetään nykyisiä alueita, niin se vähentää uusien alueiden tarvetta ja vähentää myös teknisten verkostojen rakentamistarvetta. Tietenkin toisena asiana ovat asumisen ympäristövaikutukset: keskeisesti sijoittuva asuminen vähentää liikennetarvetta, sanoo Linjama.

Joensuun entinen apulaiskaupunginjohtaja Seppo Surakka katsoo kaupungintaloa ja napauttaa:

- Jos vielä istuisin kaupungintalossa työpöytäni äärellä, tämä kaavahanke pysähtyisi viimeistään sinne!

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Janne Ahjopalo