Ranska: Uuden sukupolven EPR-voimala tarkempaan syyniin

Ranskan hallitus näkee ydinvoimaloidensa käytetyn polttoaineen välivarastoaltaissa onnettomuusriskin, jota ei ole aiemmin ehkä otettu tarpeeksi huomioon. Riski saattaa koskea myös Ranskaan rakenteilla olevaa kolmannen sukupolven EPR-voimalaa. Maailman ensimmäinen EPR-voimala on tarkoitus ottaa käyttöön lähivuosina Olkiluodossa.

Ulkomaat
Olkiluodon ydinvoimalan rakennustyömaa
Yle

Ranskan ympäristöministeri Nathalie Kosciusko-Morizet'n mukaan Japanin viime viikkojen tapahtumista on paljon opittavaa.

- Yksi Fukushiman opetuksista on, että käytetyn polttoaineen säilytysaltaat ovat suurten ongelmien lähde. Siihen on ehkä kiinnitetty liian vähän huomiota kaikissa reaktoreissa, EPR ehkä mukaan lukien, sanoi Kosciusko-Morizet radiokanava France Interin haastattelussa.

Ranskan Normandiaan on rakenteilla EPR-reaktori, jonka on määrä valmistua Olkiluodossa rakenteilla olevaa EPR-reaktoria myöhemmin.

Teollisuuden Voimasta kerrottiin maanantai-iltana YLE Uutisille, että sen tiedossa ei ole mitään uutta, konkreettista huolta liittyen Olkiluoto 3 -voimalaurakkaan. TVO aikoo joka tapauksessa toimittaa tietoja ydinvoimaloidensa turvallisuudesta Säteilyturvakeskuksen pyynnön mukaisesti 15. huhtikuuta mennessä.

Stuk pyysi Fennovoimalta, Fortumilta ja TVO:lta selvitystä vajaat pari viikkoa sitten siitä, miten niiden käytössä, rakenteilla ja suunnitteilla olevissa ydinvoimalaitoksissa on varauduttu poikkeuksellisiin luonnonoloihin. Samalla selvitetään, kuinka sähkön ja jäähdytysveden saatavuus voimaloihin on varmistettu erilaisissa häiriötilanteissa.

Ranska on Fukushiman onnettomuuden seurauksena päättänyt tarkistaa kaikkien jo toiminnassa olevien 58 ydinreaktorinsa kunnon ja mahdolliset heikkoudet. Maan säteilyturvaviranomaiset ovat myös ilmoittaneet, että Normandian EPR-työmaan pysäyttämistä toistaiseksi on myös pohdittava uusien turvatoimien tarkastelun takia.

Lähteet: YLE Uutiset