Lapsen yksin hankkivien naisten määrä kasvussa

Joka vuosi sadat naiset hankkivat lapsen yksin hedelmöityshoitojen avulla. Tuhansia euroja maksavat hoidot tehdään yksityisillä hedelmöitysklinikoilla, koska julkisella puolella yksinäisiä äitejä ei auteta. Lahjoitetuilla sukusoluilla lapsen hankkivat naiset ovat yleensä hyvin toimeentulevia ja reilusti yli kolmekymppisiä.

Kotimaa
Vastasyntyneen käsi pitää kiinni sormesta
Yle

Suurin osa yksityisistä hedelmöitysklinikoista kertoo, että yksin lapsen hankkivien naisten osuus heidän asiakkaistaan on kasvanut. Nämä naiset ovat yleensä hyvin koulutettuja, yli kolmekymppisiä ja miettineet lapsen hankkimista kauan. Näin teki myös kolme vuotta sitten hoidot aloittanut Anja.

- Mielestäni tarve saada lapsi on ihmisen perustarve. Ei se kysy sitä, elätkö vakituisessa parisuhteessa vai et. Mietin myös sellaista vaihtoehtoa, että jos lapsella olisi läsnäoleva isä, jota hän tapaisi, mutta emme asuisi yhdessä. Päädyin kuitenkin siihen, että tämä hoitovaihtoehto olisi se turvallisin.

Riittävätkö rahat lapseen?

Hoidot ovat kalliita eikä niihin saa tukea yhteiskunnalta. Kustannuksia tulee lääkärintarkastuksista ja keinohedelmöityksestä. Mitä useampia hedelmöityshoitoja joudutaan tekemään, sitä suuremmiksi kustannukset kasvavat.

Hinnalla ei kuitenkaan ole väliä, kun on kyse lapsen tekemisestä. Ainakaan niin kauan kuin rahat riittävät. Kova hinta nostaa paineita. Anja yllättyi, kuinka kovaksi paine hoitojen aikana nousi.

- Ne olivat kyllä yllättävän raskaita, varsinkin kun ensimmäinen hoitokerta ei tuottanut tulosta. Pettymys aina epäonnistuneen hoidon jälkeen oli tosi suuri. Lasta halusi niin kovasti.

"Asennemuutos tarpeen"

Anja on saanut tukea samassa tilanteessa olevien naisten nettifoorumista. Foorumi jouduttiin sulkemaan ulkopuolisilta vihapostitulvan vuoksi. Anja itse ei ole kohdannut kielteistä suhtautumista.

- Vanhempani ovat iäkkäitä ja heillä sopeutuminen kesti jonkin aikaa, mutta nyt tyttäreni on erittäin tärkeä heille. Muuten ihmiset vähän ehkä ihmettelivät, muttei minulle ole sanottu suoraan mitään.

Anja ehti olla yksinhuoltajana lähes kymmenen vuotta, ennen kuin lähti hoitoihin. Silloin hän törmäsi ihmisten nurjiin asenteisiin.

- Pikkuhiljaa pitäisi luopua kiveenhakatusta perhemallista, jonka mukaan perheeseen kuuluvat äiti, isä ja lapset. Kaikki eivät kuulu tähän samaan muottiin, Anja toteaa.

Yksinhuoltajuuteen liittyvien ennakkoluulojen vuoksi Anja kertoo avoimesti tuttavilleen, miten hänen kuopuksensa on saanut alkunsa.

- Jotenkin ihmiset ajattelevat, että pahinta mitä voisi tapahtua on, että joku tulee suunnittelematta raskaaksi. Se on jotenkin moraalisesti erittäin paheksuttavaa. Ihan senkin takia olen tästä mielelläni kertonut päivähoitopaikassa ja tuttavapiirissä.

Lähteet: YLE Uutiset / Heidi Asplund