Tepco päästää tonneittain saastunutta vettä mereen

Ydinvoimayhtiö Tepco on aloittanut radioaktiivisen veden päästämisen mereen. Tarkoitus on laskea 11 500 tonnia radioaktiivista vettä mereen ja näin yrittää vapauttaa varastotilaa vielä pahemmin saastuneelle vedelle. Laitoksella etsitään samaan aikaan vuotokohtaa, josta pääsee läpi radioaktiivista vettä. Säteilyvuotoa ei ole toistaiseksi kyetty tukkimaan.

Ulkomaat
Fukushiman ydinvoimala mereltä nähtynä
Ydinvoimayhtiön mukaan radioaktiivisen veden päästäminen mereen on ainoa vaihtoehto.

Tepco perustelee saasteveden päästämistä sillä, että se on vain heikosti radioaktiivista.

- Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin päästää radioaktiivista vettä valtamereen turvatoimena, Japanin hallituksen tiedottaja Yukio Edano sanoi maanantaina televisiossa.

Fukushiman voimalassa yritetään nyt selvittää valkoisella väriaineella, mistä kohdasta radioaktiivista vettä pääsee läpi.

Voimalan kakkosreaktorin päälle on pumpattu polymeerimuovia, joka kykenee imemään itseensä 50-kertaisen määrän vettä. Tämä ei kuitenkaan ole vähentänyt reaktorista purkautuvan veden määrää.

Jos vuodon tukkiminen ei onnistu, ydinvoimayhtiö Tepco suunnittelee vahvistavansa reaktorin alla olevaa maata, jotta saastunut vesi ei pääsisi sekoittumaan pohjaveteen.

Lähteet: AFP