Viron presidentti nimitti uuden hallituksen

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on nimittänyt Virolle uuden hallituksen, jonka pääministerinä on reformipuolueen Andrus Ansip. Puhuessaan uudelle hallitukselle presidentti ilmaisi toivovansa, että Viro on siirtymässä kohti eurooppalaistyylistä poliittista kulttuuria.

Ulkomaat

Presidentti muistutti, että demokraattinen ja kypsä yhteiskunta perustuu vuoropuheluun, jota käydään hallituskoalition ja opposition välillä. Hänen mukaansa on sekä demokratian että hallituksen etu, että oppositio on vahva ja rakentava eikä hallitus tunne oloaan liiaan mukavaksi.

Maaliskuun alussa järjestetyissä parlamenttivaaleissa reformipuolue ja Isänmaa- ja Res publica -puolue saivat yhteensä 56 edustajanpaikkaa Viron 101-paikkaisessa parlamentissa.

Puolueet aloittivat hallitusneuvottelut maaliskuun 9. päivä ja saivat ne päätökseen kaksi viikkoa myöhemmin. Hallitussopimus allekirjoitettiin maanantaina.

Samat puoleet ovat hallinneet Viroa vuoden 2007 vaaleista. Aluksi kolmen puolueen koalitiossa olivat mukana myös sosiaalidemokraatit.

Uusi hallitus vannoo valansa ja astuu virkaansa keskiviikkona ja pitää ensimmäisen kokouksensa torstaina.

Lähteet: BNS