1. yle.fi
  2. Uutiset

Hengityssuoja ei estä tautien leviämistä

Hengityssuojaimen käyttö Aasian maissa on arkipäiväistä. Ihmiset haluavat suojautuvat ilmansaasteilta ja samalla suojelevat muita ihmisiä esimerkiksi flunssalta. Tartunnan mahdollisuus kuitenkin elää vaikka hengitysuojaa käyttäisikin.

hengityssuojaimet
Nainen Hong Kongin metrossa hengityssuojain kasvoillaan.
Ym Yik / EPA

Hengityssuojaimia näkee käytettävän Suomessa yleensä rakennustyömailla. Aasian maihin matkustaneet ovat saattaneet huomata yleisen paikallisen tavan käyttää kaupungilla suojaimia.

Osa pyrkii suojautumaan ilmansaasteilta ja osa puolestaan laittaa hengityssuojaimen kasvoille kohteliaisuudesta muita ihmisiä kohtaan. Tällä tavoin pyritään estämään esimerkiksi flunssan leviäminen pisaratartuntana, kertoo Aasian ystävät ry:n puheenjohtaja Tove Selin.

- Alunperin hengityssuojamien käyttö alkoi siitä kun ihmiset halusivat suojautua ilmansaasteilta esimerkiksi Tokiossa. Nykyään suojaimen käyttö on enemmänkin sitä, että halutaan suojella muita ihmisiä jos on nuhaa tai yskää.

- Japanissakin kun asuu 125 miljoonaa ihmistä, niin pitää huomioida muut ihmiset hieman eri tavalla kuin Suomessa kun täällä asuu vain reilu viisi miljoona ihmistä, Selin toteaa.

Tartunnan mahdollisuus ei katkea

Tänä talvena infektiosairaudet ovat jyllänneet ja levinneet poikkeuksellisen aggressiivisesti, koska suomalaiset ovat viettäneet paljon aikaa keskenään sisätiloissa.

Infektiolääkäri Juha Salonen Päijät-Hämeen keskussairaalasta ei usko, että hengityssuojaimen käyttö vähentäisi dramaattisesti infektioiden leviämistä Suomessa.

- Toki pisaroita ei köhiessä lennä ympäristöön, mutta ei se katkaise tartunnan mahdollisuutta täysin. Mikrobit pääsevät leviämään myös kosketuksen välityksellä.

- Hengitystie-eritteitä joutuu käsiin ja sitä kautta taudit pääsevät etenemään. Käsiä ei kuitenkaan pestä ja desinfioida jatkuvalla tahdilla, arvioi infektiolääkäri Salonen.

Hengityssuojasta apua katupölyyn?

Kevät on allergikoille vaikeaa aikaa kun siitepölyt alkavat leijalla ilmassa. Hiekoitushiekasta nouseva katupöly vielä pahentaa tilannetta.

Hengitysliitto Heli ry:stä Tuula Syrjänen kertoo, Suomessa pölypitoisuudet ovat kuitenkin Aasian suurkaupunkeihin verrattuna pieniä.

- Suhteessa Euroopan suurkaupunkeihinkin, niin pölypitoisuudet ovat aika pieniä Suomessa. Sen puolesta ei ehkä tarvitse käyttää hengityssuojainta. Jokainen voi tietysti henkilökohtaisesti harkita, että onko suojaimesta hyötyä jos pölystä saa oireita, Syrjänen neuvoo.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi